Tiada Lagi EXAM!!!HAHA


Great!tiada lagi exam hanya 1semester ini sahaja mulai JULAI 2011 sebab apa?HAHA..sebab aku kan akan menjalani latihan industri selama 6bulan+cuti nih jerk dah 2bulan..memank giller betapa lamanyer aku duduk kat rumah selama 8bulan nih..yuhuuuu..best!!
lagi2 dapat berpuasa pula kat rumah+raya..haha..padahal lambat lagi an..hehe..almaklumlah duk lumah begitu lama maner xhappy an..duduk kat sabak tu pun hurmm tak nak cakap!paham2 lah..ye.



  • Benci soalan SELARAS!
  • Kalau aku GAGAL..siapLAH!AKU quit terus dr POLI :)
  • Benci!
  • aku nak semua LULUS walaupun semua C++ asalkan aku GAGAL!
  • BELAJAR bahasa MELAYU..alehh2 soalan semua BAHASA INGGERIS..
  • hellooo!!INI MALAYSIA ok jangan SIBUK sangat nak IKTIRAF bahasa MEREKA tu!


Oh Babe!bye SABAK :)

Meninggalkan sabak bernam begitu lama sekali SANGAT MENYERONOKAN gila lah bagi aku..lagi2 kamis nih aku nak balik rumah aku..hyahhoooo tak sabar giller..ye lah duk kat sini pown ape jerk yg adew?[bukan nak kutuk,tapi memank kenyataan]bikin panas hati aje kan!Tinggal lagi 1paper jerk lagi memank tak sabar abes lah dot..cuti kali nih memank TERBAEK 2bulan?ha,apa korg tak caya?walaweh!jangan pandang politeknik nih sebelah mata lah weh tak semestinyer Universiti jerk yang BERTARAF terbaek kan..Politeknik pown adalah BERTARAF paling TERBAEK juga.dah mereka2 nak bagi kami cuti lama nak buat cam mner kan..lagi best pe..cuma kelam kabut jerk lah kan![short-sem lah katakan]





Cuti 2 bulan huhu..SERONOK lah!




SELAMAT BERCUTI ok!

lepas cuti nih naek sem 4 babe[g latihan industri babe]haha..seronok lah lagi2 LI dekat ngan rumah..tak payah nak sewa2 umah..haha..saveLAH gila!



Able to learn while

  • we remember 10% of what is read
  • we remember 20% of what is heard
  • we remember 50% of what is heard & seen
  • we remember 70% of what was spoken
  • we remember 90% after practice
  • Active Learning with pen / pencil in hand.
  • Learn 3 hours per day or 20 hours per week (not including homework)

Berikut merupakan petua-petua dan ciri-ciri yang ada pada pelajar cemerlang, dari Dr Fadzilah Kamsah. Pelajar cemerlang akan:


  • Menggunakan kedua-dua belah otak kanan & kiri. Ini dapat dilakukan dengan membuat aktiviti merangsang kedua-dua belah otak tersebut.
  • Merangsang kesemua deria dalam pembelajaran. Kajian menunjukkan bahawa:
  • kita ingat 10 % apa yang dibaca
  • kita ingat 20% apa yang didengar
  • kita ingat 50 % apa yang didengar & dilihat
  • kita ingat 70% apa yang dicakapkan
  • kita ingat 90% setelah dipraktikkan
  • Belajar secara aktif dengan pen/pensil ditangan.
  • Belajar 3 jam sehari atau 20 jam seminggu (tidak termasuk kerja rumah).
  • ...Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas belajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan dan sebagainya....
  • Belajar dalam persekitaran kondusif.
  • pastikan cahaya adalah terang
  • kurangkan gangguan bunyi
  • tampal poster yang mengandungi slogan yang menaikkan semangat belajar
  • tampal gambar-gambar yang menenangkan fikiran
  • kerusi dan meja menghadap kiblat
  • jangan lupa untuk senyum
  • Tidak ponteng kelas. Kalau tertinggal kelas, salin nota dari rakan.
  • Mengulang kaji menggunakan kaedah 'output learning' iaitu belajar untuk melatih otak menggunakan maklumat yang terkumpul. Ini dapat dilakukan dengan membaca buku/nota, ingat kembali, lakar/tulis, sebut apa yang difahami, dan jawab soalan.
  • Tahu teknik merangsang memori:
  • memasukkan maklumat dalam memori (registration)
  • menyimpan maklumat dalam sel memori (retention)
  • mengingat kembali (recall)
  • menggunakan maklumat untuk menjawab soalan atau kegunaan lain (application)
  • Sentiasa awal dan mendahului:
  • persediaan awal akan memberikan permulaan yang baik dan memberi tanggapan yang positif pada guru.
  • pelajar yang mendapat A pada ujian lazimnya akan dapat mengekalkan kejayaannya.
  • belajar awal ketika tiada tekanan adalah tidak membosankan.
  • untuk sentiasa awal dan mendahului, bacalah dahulu sekali atau 2 kali sebelum guru mengajar.
  • Berbuat baik dengan guru. Setiasa hormati dan sayangi guru.
  • Mempunyai teknik membaca yang betul:
  • duduk dengan tegak & bernafas dengan betul
  • memberikan tumpuan sepanuhnya
  • menggunakan jari telunjuk untuk membaca
  • menyesuaikan kelajuan membaca dengan kesukaran bahan bacaan
  • Sentiasa mengawasi pencuri waktu belajar iaitu angan-angan kosong, bertangguh & malas.
  • Membaca doa penerang hati setiap kali selepas sembahyang, sebelum mengulangkaji, dan sebelum menghadapi peperiksaan.
  • Tidak membuang masa dengan belajar ketika letih.
  • Mengadakan rehat sebentar setiap 20 minit mengulangkaji.
  • Belajar mengikut waktu yang sesuai dengan diri (study according to your biological clock). Bagaimanapun, perlu tahu waktu-waktu yang sesuai untuk belajar iaitu sebelum tidur, selepas bangun tidur, selepas mandi air panas, selepas baca al-quran/zikir selepas riadah dan selepas berdoa.
  • Mengulang kaji secepat mungkin. Ulang kaji ringkas selepas belajar (kita akan lupa 80% selepas belajar).
  • Mengulang kaji secara bersendirian atau berkumpulan.
  • Tahu mengulang kaji adalah aktiviti pembelajaran terpenting sebelum peperiksaan.
  • Mengulang kaji pelajaran berulang-ulang kali.
  • Mengulang kaji apabila mulai terlupa.
  • Tahu petua mengulang kaji
  • cari tempat yang tenang dan serasi dengan jiwa kita
  • siapkan semua 'bekalan' dengan sempurna
  • duduk tegak dikerusi yang selesa
  • baca doa penerang hati
  • baca buku atau nota mengikut teknik membaca yang betul
  • fikir dan ingat kembali isi utama
  • catat/lakar
  • semak semula ketepatan maklumat
  • ulang sebut atau ceritakan pada orang lain
  • buat rumusan
  • jawab soalan
  • tampal maklumat yang rumit di dinding
  • baca doa tanda kesyukuran selepas belajar
  • Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas beajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan dan sebagainya.
  • Tahu petua-petua agar tidak lupa:
  • jangan makan kepala ikan
  • jangan makan organ dalaman
  • jangan minum semasa makan
  • jangan minum atau makan makanan yang tercemar oleh semut
  • jangan melihat kemaluan
  • jangan melihat buih
  • jangan membaca nama pada batu nisan
  • banyakkan makan makanan yang mengandungi soya seperti tempe, tauhu dan lain-lain
  • banyakkan makan kismis, kurma dan madu
  • banyakkan makan kekacang
  • pakai minyak wangi ketika belajar atau menghadapi peperiksaan
  • jangan makan sehingga terlalu kenyang
  • jangan kencing berdiri
  • Tahu kemahiran mengingat:
  • tampal nota-nota penting di dinding
  • tukar perkataan, ayat atau definisi dalam bentuk gambar atau rajah
  • gunakan kaedah akronim
  • reka cerita atau ayat mengenai konsep yang perlu diingat
  • pecahkan maklumat kepada kumpulan kecil
  • Cekap mengatur jadual belajar:
  • mempunyai jadual belajar
  • patuh kepada jadual
  • buat jadual yang boleh diikuti
  • Tidak menangguh belajar pada saat akhir dan tidak menumpukan peperiksaan sebagai dorongan untuk belajar.
  • Cari maklumat mengenai subjek yang tidak diketahui. Sediakan perkara-perkara yang tidak diketahui dan dapatkan penyelesaian dari orang yang lebih arif.
  • Membina kepelbagaian dalam pembelajaran. Sebagai contoh, satu hari dipelbagaikan cara dan topik untuk belajar.
  • Menggunakan masa terluang untuk mengulang kaji atau mencuri masa.
  • Membawa nota ke mana-mana sahaja (kecuali ke tandas).
  • Pelbagaikan tempat belajar.
  • Menyedari guru-guru adalah sumber ilmu yang baik. Tanya guru apabila tidak faham
  • Menjadikan nota-nota menarik seperti membuat corak, menggariskan isi penting dan sebagainya.
  • Ciri-ciri pelajar cemerlang:
  • taat kepada Allah
  • mendirikan sembahyang
  • menghormati kedua ibu bapa dan sentiasa mendoakan mereka
  • hormati & sayangi guru
  • bersungguh-sungguh dalam melakukan kerja untuk mencapai kecemerlangan.
  • suka pada setiap mata pelajaran yang dipelajari
  • membantu rakan yang memerlukan
  • berdoa dan bersyukur kepada Allah
  • sentiasa bertawakal
  • mahir dalam setiap mata pelajaran
  • Kita juga perlu ingat pelajar yang cemerlang, adalah juga cemerlang pada akhlak dan tingkah lakunya dan seimbang dalam kehidupannya. Kecemerlangan pelajar bukan semata-mata dilihat pada nilai akademiknya sahaja. Semoga bermanfaat. :)
Here I will close the account while my blog to focus entirely on the final exam for the semester final exam questions all is English and so consistent, I have to make the pointer terbaik.I do not want to stay I want to upgrade the pointer 
and hope everyone can make the best:)

I took it was new can be fun .. whoahhh exhausted!




Good Luck Final Exam 2011 Session December

  • Good Luck Untuk Korang yang akan menduduki peperikasaan akhir for student politeknik seluruh malaysia.
  • Buatlah yang terbaek sebab sume soalan selaras :(.
  • kalau korg dah jwb paper yg kitorg belom jawab tu share2lah erk nti kitorg pown shareLAH ngan korg gak ok.
  • jgn lupe soalan sume dalam bahasa inggeris so pepandai lah kan..(aku benci BI dot)nyusahkan otak aku jerk!


KL-Sabak Sabak-KL hari yang sama!

Bangun seawal 6pagi!bertolak ke sabak seawal 7:30am semata untuk menghadiri class database system yang konon NYER kata adewLAH (kata LECT tu lah)..sampai sabak pukul 9:30am ..agak awal gak lah sebab kitorg adew pemandu yang berkaliber..HAHA..dah sampai kat umah relax2 jap then kuar g sarapan pas tu trus g poli lah an..adew class kan..huhu..sampai sahaja poli rase macam kitorg jerk yg nak belajar sebab masing2 sume dah abes dah xderk class an hanya kitorg aje kowt..



 tapi malangnyer kitorg tak belajar pown buat penat lagi bazir duit dan tenaga kitorg aje..apa jadi?class patut kul 11:15 tp puan tu memank suka masuk lambat dlm kul 11:30 cam tu,tunggu punya tunggu sampailah nak dekat kul 12pm an akhirnyer kitorg call puan tu..nak taw dier jawab apew?
ha,"ha?adew class ker..sorry2 saya lupa lah datang kat pejabat saya sekarang saya"perghh,cakap senang aje dier engat kitorg ni nek jet peribadi ape ha?lenlah kalau dier support duit minyak ker an sedap skit xabes duit aku..HUHU..


memank sakit lah hati ini sampai hati dier buat macam nih budak LELAKI yg cari pasal kitorg yg kenew yg geram tu kitorg yang duk luar nih yg dtg taw?jgn sebab mentang2 kitorg duk luar nak ckp adew transportlah tidak sama skali ok.kalau nak capai sesuatu tu sanggup redah ape aje ok!budah asrama yang tak balik pown bukan nak datang hurhh!!


kesian pemandu berkaliber(ziqah) nih ..HEHE..


Suraya


Tak kan tak kenal lagi kowt =)


dari kanan : fiza,ziqah and sue



Just Try



Terbaeklah weii!



Lokasi :Tanjung Karang :)


Yang pergi class bukan 4orang k tapi 8orang girl dan 3 jerk boy..HAHA..
tp dlm gambar hanya 4orang jerk masing2 jalan berlainan!



Kecewa giller,kitorang balik gak petang tu gak hari yg kitorang bertolak pagi2 dr umah taw!


Nikon D3100 i gOT it!

Hari demi hari tahun demi tahun..Finally,aku dapat gak apew yg aku idam2kan dslr idaman aku..HAHA..bukan senang aku nak pujuk abg aku beli dslr tu ok..HAHA..makan masa gak LAH nak pujuk abg aku tu..hehe..lg satu naseb lah aku nih sorg jerk adek dier so,xbeban sangatlah..HAHA..memank tak percayaLAH tetibe abg aku tu nak beli..haha..yg guna aku dan yg bayar adalah abg aku..HAHA..



Yang termampu hanyalah NIKKON D3100 sahaja :) yang nak lebih baek tu tggu aku dah keja..HEHE..


Model pertama aku..HAHA..cewahhh,poyoLAH plak..hehe..saje jerk..


sekarang nih hajat yg nih dah pown terlaksana.. ;) dan hajat yang paling besar dalam idup aku yg hampir nak terlaksana adalah aku nak bhagiakn parents akuLAH dengan segulung ijazah dan diploma serta kerjaya aku nanti..HEHE..pas tu ley bw diorunk melancong.


 

Copyright © 2013 Reserved to Teqah Khaire
Design by Cik Kumbang