Pupus [Indo]

Salam Pagi semua (: 

okey,aku nak update entry pasal movie yg aku baru tengok malam tadi nih..hehe..owhg sibuk kemas umah nak raya,aku plak tgk movie kan..kah3..aku rasa sejak bulan pose nih asyik tengok movie indo aje dah tuh genre plak yg sedih2 plus++ romantis..huhu ==' .. padahal aku memank xsuka sgt pown citer2 cam nih..hehe

Coret - Coret :
  • genre citer nih romantis.
  • byk part yg emosi okey.
  • part paling best asal diorunk nak funfair tu aje mesty terbenti..dan dr situlah bermula....HAHA.
  • citer nih pasal ulangtahun mereka yg sama.
  • ending dier sedih abes :( [malam td tgk abes menangis2] haha
  • bagi yg penggemar citer2 cam nih tengoklah weh..sedih sangat!
  • kebanyakkn citer indo yg aku tgk sume pasal hero or heroin mati ouh.




[ade adegan cium tp diorunk berdua nih kristian,lantaklah kan]

*Poster dier chantek lah (:

The Smurfs

okey,filem nih xkuar lagi kan..tak silap aku 1 SEPT 2011 kan?
so,aku dah tengok dah..hehe..cam biasa mendownload memank hobi aku.

dan bagi yg tengok citer nih aku rasa if korg tgk 3D pown okey apew..citer nih kan adew 3D..tak rugi weh sumpah best giller pluss++ chomel giller lah weh smurfs2 nih..weee kalau lah adew betol2 kan..HEHE..suka tengok yg girl tuh auwww so cutee (:


[patut lah ramai nak tengok citer nih rupanyer best sesangat lah]

Nanu dan Binatang Kesayanganyer "Dog"

Salam Pagi (: 

okeh today aku nak buat citer pasal pelakon yg boleh lah famous dier kan..haha..siapa?ha,nanu baharuddin lah..asal aku duk sibok nak citer pasal dier? sebab adew citer dier menarik sama macam dulu2 citer pasal sharifah sofea and fouziah latiff setakat yg aku tahu lah kan..HAHA..

aku bukan nak ngumpat yew nak citer2 aje..kah3..okeh2,ni pasal skunk nih asal lah ramai sangat orang melayu kita nak sangat bela "hanjing" tuh?taw lah chomel tp kalau dah membela tu memank x elok lah kan pahala pown makin lama berkurang nti..sia2 aje..apa yg aku taw kita boleh pegang tp asalkan kering tp if nak membela tuh memank "HARAM" lah weh ! 

[byk lg weh animal yg boleh pelihara an..mcm rabbit ker kucing pown best apew bulu2 dier tuh..haha..lps raya nak beli rabbit lah..heee]

Yes ! kali nih giliran Nanu plak wat kontroversinyer ngan membela hanjing peliharaannyer..chomel memank lah tp menyusahkan kowt yew lah hanjing tuh suka sangat menyanyi lg2 waktu malam..
[paham2 lah nyanyi tuh ape ye]..alasan yg diberikan oleh artis standard cam nih "xsalah if nak pegang,asalkn kering dan jgn engat I xtahu hukum hakam agama yew"..perghh hebat lah jawapan dier..HAHA..
[tergelak aku] apa pown itu antara dier ngan tuhan lah yew..aku hanya untuk menceritakan aje..apa yg aku tahu hukum membela hanjing memank "haram" okeh..Dalam Hadis pown adew menyebutnyer.



Chomel kan..haha..mcm teddy bear
[if nak tahu @mekah tuh seekor anjing pown xderk kat situ sebab "HARAM"]

................... nothing to say.......................




"You're Not Like The Others"



Selamat Hari Raya ♥

Persiapan raya korg cam ner?aku?cam biasa aje.sederhana itu lebih baik asalkn xmembazir..hehe..Okey,raya tahun nih korg balik kampung or raya at kl aje?hurmm mesty lah ramai balik kg an..Ok,aku seperti biasa balik melaka tiap tahun raya disana lah :) tak kesah pown lah raya kat mana asalkan korg menikmati raya dengan penuh gembira (: 


Location : Tasik Perdana , Kuala Lumpur


Untuk melihat picture lagi besar,Click sahaja :)


Engat Before kat Jalan Raya Tuh :

Hawau kau berak merate
Kaki bengkak ulau patok
Kalu balik naik kerete
Jangan pandu kalau ngantok



Okey,photoshoot nih kitorg buat sabtu lepas okey..kitorg puasa lah time nih
penat tersangat2 giller lah ouh..tp xpew, raya punyer pasal semangatkan diri juga :)

         

Untuk mereka2 yg wajib bagi duit raya @aku..haha

Aloq Staq terketaq-ketaq
Lapaq perut makan pau
Macam mana tak ketaq
Kena paksa bagi angpau




Shooping,shooping gak tapi engat2 lah yew :)

Padang besaq kecik aja
Tempat siam lalu lalang
Hari raya kita berbelanja
Jangan sampai menambah utang 









Sepadan Pahang ada kasino
Nasi dagang ikan patin
Jange mu masam muko
Raya makan rendang sadin




Gulei tempoyak ikan mayong
Deroyan busok tebok tupei
Pandu hemat ingat kampong
Ase(Asal) teman selamat sampei




Thanks to Wani and Chera yang sanggup turun padang sama2 demi photoshoot yg xseberapa ini
disebabkan aku yg lemah giller time nih so,xbyk pic yg dpt di snap..hehe..Maaf lah yew.


Okey,dengar pantun sengal aku nih yew

moon may come,
moon may go,
when syawal come,
ramadhan has to go, 


if lebih mkn,
if silap seloroh,
plez 4givekn,
make it zero zero,
selamat hari lebaran,
lebarkn persaudaraan,
kosongkn persengketaan

selamat hari raye,
maaf zahir dan batin

[Jap2,Kalau nak maen mercun tu boleh aje xderk yg larang pown asalkan korg kenalah BERHATI-HATI ye kang belom raya dah masok Hospital..]

Purple Love

Salam dan Selamat Pagi semua ! Hari nih nak buat entry pasal file dari negera seberang "PurpleLove from Indonesia" filem nih kuar bulan may yg lalu cuma kat malaysia xditayangkan..mybe kat malaysia hanya dlm bentuk DVD aje.Sejak bila aku suka tgk citer2 cam nih pown xtaw lah..nih gara2 start aku tgk citer "Love In Perth" tu lah aku asyik nak mendownload citer2 cam nih aje lol ! padahal aku bukan lah pengemar citer ala ala romantis nih..hehe (: Filem nih diterbitkn oleh band UNGU nih lah..nih first filem diorunk buat tp banyak pihak complain kata tak best lah,hapew lah kan..tp bg aku okey jerk lah .. kalau xok aku xtgk lah weh !


wink wink ** :
  • citer nih general romantis/komedi ^^
  • kehidupan seorang lelaki menjadi xmenentu akibat putus kasih dgn wanita yg ingin dikahwini nyer ;(
  • kwn2 dier membantu dier dgn bantuan khalita seorang perempuan yg suka membahagiakan org lain sedangkan dirinyer hanya tggl beberapa bulan aje untuk idup akibat kanser.
  • malangnyer sedang khalita asyik menemukan kebhagiaan dier utk mengahwini lelaki yg dicintainyer tetibe datang plak ex lelaki tuh .. hishh [part nih aku geram dah..haha]
  • nak tahu part seterusnyer ha korg tengok lah.. sebab citer nih best giller lah..jarang aku nak puji citer2 kisar romantis nih taw..hehe..
  • Soundtrack dier sume best giller weh,lagu paling aku suka "I Need You" memank best lah..hehe..dier xslow yew lagu tuh tp dance2 okey (: [lps abest tgk movie nih , time tuh gak aku mendownload lagu tuh]





tetibe tengok pasha nih ensem plak.
dan tetibe plak dah terminat band UNGU nih plak..hehe



Sedap Sangat Ker Macarons tuh?

Salam dan selamat pagi semua (: okey sejak dr mggu nih aje aku asyik sibuk kan dok menyebut pasal macarons kat twitter lah fb lah kan..HAHA..kali nih bila aku dah dpt tuh bru boley aku comment sikit pasal macarons nih yew..Sebenarnyer aku xlah suka macarons nih sebab aku dah pernah makan tp xsedap dan keras lak tuh..bila owhg asyik dok ckp sedap2 so,ngan xpuas atinyer aku g lah beli petang semalam.


Sedap ker macarons tuh ? :




Tgk tuh color2 kan..HAHA
mana x terliur...keh3

  • Ikut tukang yg buatnyer lau sedap,sedap lah kan..HAHA..
  • sebab semalam aku nak beli macarons tuh aku tempuh gak hujan2 tuh..parking keta kat lrt setwgsa xsanggup nak tempuh jem..nek tren ke ampang park semata2 nak beli macarons,ngan byr park keta skali..tuh sume semata2 macaron lol..haha
  • nih bila aku dah tahu rasanyer cm mana,rasanyer setahun skali beli aje lah kot or lebih baek xpayah beli nti kencing manis plak..HAHA..
  • macarons nih sebenarnyer manis tergillalah..bg yg xsgt mkn manis memank bila dier makan,manis gila [cm aku..hehe] yg dah biasa manis2 nih mybe dier akan rasa lg sedap lol.
  • kenapa org suka beli pown aku xtaw,mybe sebab chantek dan adew color2 kowt..haha
  • kalau nak taw luar dier tuh buat dr tepung dan dier lebihkn gula ouhh naseb adew inti penyelamat yg membuatkan xmanis sgt dan rasa lg sedap.
  • harga aku beli semalam xlah mahal sgt RM2 per pc tp ia cinonit aje lah..hehe.
  • tp yg semalam aku beli nih sedap lah gak naseb xkeras mcm yg aku pernah makan dulu tuh..hehe (:



aku beli macarons nih kat lrt ampang park
[belakang kaunter tiket]


nih je yg aku beli..xbyk pown..jgn ikut nafsu okey (:
cop ! cupcake dier sedap sebab adew chezz gemok jap aku makan bende2 nih..haha




** Lain orang lain tekaknyer yew (: **

Follow & Dashboard Tumblr Button For Blogger

Tamak Betol kan aku nak post macam2 nih?padahal ramai dah buat kan..HAHA..alah,biasalah weh aku buhsan nak giller ni dah tu perut nih asyik nak berbunyi jerk ouhh =='..mana aku asyik mengepost bebanyak nih..HEHE (:

kan yg td aku post cm mner nak hilangkan navigator bar tuh an..so,xkan nak biar kosong aje cam tuh kan xbest lah plak kan..haha..

aku tak buat tuto tapi lau nak tahu korg click follow-dashboard-tumblr-button-for.html kat situ adew tuto cam mner nak buat dashboard and button follow like gambar dibawah ini





Aku tahu dah banyak orang buat tutorial nih tp 
aku saje jerk nak ulangi nyer balik..hehe


Penulisan 

Hilangkan Navigator Dengan Ringkas !

Okey,Pagi nih banyak lah plak aku nak post kan..hurmm kebosanan yg melanda lah kowt..HAHA..
Cam mner nak hilangkan navigator kat atas blog korg tuh..okey nih tuto yg ringkas sahaja..hope korg paham lah yew (: mybe adew dah pernah wat tuto nih tp xpew saje jerk nak wat tuto nih .. hehe

Design>>Edit Html

Tick Expand Widgets

Cari Body [tekan ctrl+f] then taip body


Copy code bawah nih>>letak sebelum BODY

#navbar-iframe {
height: 0px;
visibility: hidden;
display: none
}

Preview then Berjaya SAVE !

Penulisan

Final Destination 5

Selamat Pagi ! td aku ade ckp nak post entry pasal 
FD5[Final Destination 5]kan.Okey skunk aku akan komen sikit pasal citer nih..mesti korg agak pelik sedikit an,ye lah citer dah kuar tetibe aku dah tengok mesty korg engat aku tipu korg an..HAHA..hishh bulan pose nih xbek lah kan nak tipu2 nih..hehe..
lagipown citer english nih memank senang nak dapat even xkuar lg kat wayang melainkan citer box office memank susah lah kan.
Citer Melayu jgn citer lah sebab tu susah kan negara sendiri punyer..HAHA..Tak silap aku citer ni ada dlm bentuk 3D taw..so perlu ker korg tgk dlm 3D?ha,tgk apa kata aku dibawah nih...


FD5 Nih xlah sehebat FD yg lepas2 sebab :


  • Permulaan dier sama seperti FD yg dulu.
  • Tp jalan penceritaan dier kali nih agak sedikit SLOW =='
  • Aksi menggerikan pown tak sehebat FD yg dulu [bg aku lah,if korg tgk aku xtaw lah an best ker x an]
  • If korg nak tgk 3D tu terpulanglah kan..Tak Pew..Tp kalau aku tak taw citer nih ntah2 memank aku tgk 3D lah kot..HAHA..
  • Aksi paling best skali kat jambatan tuh memank best lah..
  • Nape aku ckp slow?sebab nak tggu ceriter dier xmcm FD yg dulu .. FD dulu seseorang tuh boleh taw sape yg mati selepas kejadian2 excident tu an tp yg nih orang dier hanya tahu kejadian excident tuh time kat trip saje lps tuh dier dah xtaw..yg dier tahu dier hanya engat sape yg mati dulu semasa kejadian dulu.
  • Time kat flight tuh dier flashback balik FD yg pasal flight terbakar tuh..tak silap aku FD2 kowt..apa jadi?tengok lah..(:
  • Tggl 4org jerk yg idup antara salah seorang tuh nak bunuh kawan dier sendiri..kawan dier mati ker or x?jeng jeng..haha
  • Ending dier jgn cakap lah,aku tertekan skit gak ngan ending dier tuh kenapa?ha,korg kena tgk lah kang aku ckp lebih org ckp aku cam nih lah cam tu lah an..nak kepuasan baik tgk sendri xnak tgk wyg download aje weh FREE kowt (: hehe

WAYANG 25 OGOS 2011
IN 3D



Jom Timbang Blog

Selamat Pagi (: 

okey hari nih xderk ape nak post cuma jap lg aku nak post entry pasal filem 'Final Destination 5' ha,citer tu belom keluar tp aku dah tgk cam mner tuh an?HAHA..okey nti aku akan post yew best or tak citer tuh..hehe.


Klik sini untuk  
Website Speed Test

Free sahaja (:

Rise Of The Planet Of The Apes

Selamat pagi ! okey,kali nih movie "Rise Of The Planet Of The Apes"
aku tengok malam td..haha..tak derk lah lama sangat dlm 1jam30 minit aje (: ..jarang citer2 om putih nih skjap sgt an..
[bg aku lah]. okey citer nih mengisahkan pasal chimpanzi 
[cm nih ker ejaan nyer?..HAHA..] nak kata best tuh rasa nyer tak lah sangat kowt..sebab bg aku citer nih biasa2 aje ..

Pasal rise of the planet apes :

  • Permulaan pasal kenapa mereka nih nak buat kajian kat chimpanzi tuh?ha,sebab kena tgok sendiri (: hehe..
  • Seekor chimpanzi tuh mengamuk abes sume barang2 kat makmal tuh..dier terlepas..chimpanzi yg terlepas tu memank sgt bijak.
  • then dier adew anak tp dier terpaksa tgglkn anak dier tuh..org yg menjaga anak dier tuh plak terpksa bg kat kawan dier utk menjaga baby chimpanzi tuh [chomel taw - kechik2] geram tgk.hehe
  • lelaki tuh jaga dier sampai lah umur dier 5tahun dah besar then chimpanzi nih bukan mcm monyet yg len2 tuh bodo2 an ha,nih x bijak giller dah mcm manusia pown adew..
  • bile dier dah besar baru lah dier pikir pasal siapa diri dier & parents dier..[sedih sikit part nih]
  • sampai suatu masa tuh chimpanzi nih kena tgkap sebab mencederakan org gara2 nak selamatkan lelaki tuh punye ayah..kesian ouh dier ditempatkan kat tempat haiwan perlindungan yg kebanyakkn nyer jahat2 ouh..termasok budak lelaki yg jahat tuh[penjaga haiwan]..huhu..
  • Then diorunk menganas,kumpul ramai2 chimpanzi[termasok chimpanzi yg baik tuh]..sebab apa diorunk jd cam tuh sebab diorunk nak balik ke planet diorunk at Apes tuh..bukan planet like makhluk asing okey (:
  • Ending dier biasalah mesty adew part2 sedih ouh then tak sah kalau tak tergantung..[tp still korg ley paham lg lau korg tgk nti]
  • citer nih aku xbyk sgt citer sgt,if nak tahu lebih better korg tengok sebab adew part2 tuh penin nak paham kan ..



Haiwan nih blur2 dier pown dier masih mengerti perasaan kasih sayang okey (:


Monte Carlo

okey,malam tadi aku tido lambat giler kira ley terus sahur lah kan .. hehe .. malam td aku tgk movie .. movie "monte carlo" tgk mcm tak best kan ! hehe nak tahu best or tak tgk lah komen aku apa .

monte carlo nih kan :

  • actually aku tak paham langsung bukan sebab xderk title sebab memank aku tak paham lah..hehe..
  • mybe sebab citer nih tak sesuai utk tontonan aku.
  • kalau yg remaja ala2 memank suka citer cam nih mybe diorunk suka..mcm aku more pada citer2 thriller..hehe..
  • dier pasal 3org adik beradik nih memank tak sependapat..asyik nak bergaduh aje..haha..
  • lg best bile parents diorunk htr anak2 diorunk nih g holiday kat paris..diorunk memank suka pada masa yg sama diourunk tak suka pasal kena pergi bersama..haha..
  • masing2 akhirnya bertemu dengan cinta mereka di monte carlo !
  • bila diorunk sampai kat sana macam2 terjadi..sampai adik dier yg last tuh menyerupai seorang retiss...so,kakak2 dier nih guna kesempatan ini utk menipu mereka2 tuh ..
  • diorunk menipu bersebab sebenarnye..sebab diorunk kena tggl ngan bus pelancong..
  • bila diorunk sume dlm kesusahan masa nih lah diorunk jd rapat.
  • masalah yg diorunk hadapi nih tak selesai lagi..nak tahu adakah rahsia diorunk terbongkar or tidak,ha sila tonton yew (:



Hospital ouh Hospital

Selamat Petang ! 

okey ,semalam engat nak update blog tp sebab aku tertido konon2 penat beli brg kan so,xjd nak update blog..hehe..so,aku update hari nih jerk lah walaupown aku penat bru balik shoopin2 bukan baju raya tp barang dapur..HAHA..

Okey,semalam aku g hospital sg buloh..buat apa?tgk kwn aku yg sakit..sakit apa?stroke okey ! tp nih alhamdulillah dier dah boley lah ckp2 sikit walaupown kdg2 tu agak tak paham sikit then len lah..huhu.. skunk nih penyakit2 cam nih dah tak kira tua or muda pown ley kena lol..

coret coret dihospital :
  • kawalan keselamatan dier memank terlalu ketat nak giller..okey tak kisah lah kan.

  • memandangkan aku memank dah lama xjejak kan kaki ke hospital memank agak rasa cm seram2 walaupown siang2 ari..tp aku paling suka bau hospital (wangi) hehe :

  • aku kisah bila lif utk doktor & nurse diasingkan..erghh payah tol nak kena jln jauh2 nak cari lif len..hospital mahal pown xderk nak asing2..

  • yg pelik tuh asal lah dier campur wad lelaki & perempuan..hishh asinglah ouhh..utk keselesaan pesakit..

  • lg parah bila masa aku dtg tuh kwn aku tuh kena pindah kat wad len tp still aras yg sama tp nak taw apa jadi?

  • ha,adew seorang patient nih aku rasa otak dier mereng2 lol ley plak dier buat bising2..erghh ! tak senang duduk lau org2 kat situ..kalau nak tahu patient tu kena ikat okey ! pikiran aku dah kata org gila ker,tp asal masok sini.. huhu =='[pas tu sweet2 lak..hishh geli aku'

  • paling aku geram dier ley ckp "oit itu olang sudah mati ka belom" [pergh sakit2 cam tuh ley plak ckp cam tuh,naseb otak dier tuh mereng,arh lantak lah owhg cam tuh wat pew nak lyan an]

  • kwan aku jd macam tu coz dier stress..bila stress darah dier naek smpai 200 tuh yg dier stroke tuh..
  • so,bg yg stress teramat tuh bawa2 lah kawal okey,kdg2 bende cam nih pown ley jd stroke..susah gak tuh..

  • tp ini mungkin ujian ALLAH untuk hambanya..kita hanya mampu berdoa kepadanya (:

[setiap penyakit pasti ada sebabnya,jgn merungut tp berdoa agar dipercepatkn sembuhnyer itu]

Mars Need Mom

Selamat Pagi ! 

okey,hari nih nak update movie lagi .. movie apa?
ha,movie berbentuk kanak kanak "mars need mom".Yup ! memank aku jarang giller nak download2 movie kanak2 nih an tp bila skali aku tgk ha,tu yg aku nak tgk lg tuh..HEHE..walaupown citer animasi tp memank best okeh ! padahal pelakon dier[kanak2] tu dewasa lah .. haha .. citer nih dah lama cuma skunk aku baru tengok..hehe..tp citer2 yg aku slalu tgk lmbt nih mesti best ouh.. (:


coret coret teqahkhaire :

  • Seorang anak yg tak suka akan ibunya sebab terasa dirinyer di kongkong oleh ibunyer okey.
  • seorang ibu mahukan yg terbaek untuk anak dier.
  • bila seorang anak mengatakan sesuatu yg menguris hati seorang ibu maka terjadilah sesuatu kat ibu dier.
  • Then,bila dier nak g minta maaf kat ibu dier bru lah dier sedar bahawa tanpa ibu dier tidak boleh meneruskan hidupnya.
  • ibu dier dibawa oleh sekumpulan makhluk asing untuk dijadikan nanny.[tahu kan nanny tu apa?]hehe..
  • kumpulan makhluk asing tuh sume perempuan sebab mereka membenci lelaki yg rata2 hanya tahu yg berfoya2..
  • leader diorunk tuh nenek tua tu lah jahat yg menghasut otak2 mereka sampai membenci lelaki..padahal tak semua lelaki mcm tu.
  • si anak bertungkus lumus untuk menyelamatkan ibu dier sampai dier ikut makhluk asing tuh bawa ibu dier.
  • part paling aku suka bila kawan kepada budak nih [gribble] jatuh hati ngan makhluk asing [Ki]..sweet lah plak aku tgk bila manusia bersama ngan makhluk asing..hehe (:
    Sama ada dier dpt selamatkn ibu dier or x?ha,tgk lah yew..
    yg pasti last ending tuh memank sedih giller ouh.
    walaupown citer animasi tp adew gak pengajaran oke (:



Sayangilah ibu anda dan buat lah apa 
yang patot selagi dier masih ada (:








Love In Perth

Selamat Pagi ! 

okey,rasa mcm dah lame aje x update blog nih kan..haha.. Movie kali nih plak mungkin korg dah pernah tgk kan lgpown nih movie dah lame tahun 2010 nyer .. Movie "Love In Perth"
ni bukan english tp seberang punyer [indonesia].Aku pown xtahu macam mana aku boleh terjebak ngan citer ala ala "LOVE" hurhh !
best or x? tgk dibawah (:

Comment aku mengatakan :

  • Permulaan dah nampak mcm best.aku tgk bukan sebab hero dier okey..HAHA.
  • Story diorunk nih tak sah kalau tak pasal "LOVE" .. pastu berebut rebut .. tu yg best tuh .. haha.
  • Mengisahkan si gadis "Lola" yg kehidupan sederhana dan mendapat tawaran belajar di perth.
  • Dani,cowok yg kaya dan berlagak sering menganggu lola dan mengenakan cewek itu.
  • Ari cowok yg baek hati dan kawan kepada lola.
  • Dani dan lola masing2 mempunyai perasaan yg sama tp tak nak meluahkannyer.
  • Ari menaruh hati pada lola tp lola menganggap sebagai teman baeknyer aje.
  • Story nih byk pasal tentang erti cinta & erti persahabatan.Ha, part emosi tuh memank adew..bg yg suka sgt ngan citer bentuk love love nih ha boley lah layan (:
  • Ending jgn citer mcm gula gula :)

[asal kasut diorunk sama erk? beli sesama ker?] 



Apa Yang Menarik Tentang Perempuan?

1.Bila seorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan airmata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2.Bila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3.Wanita susah untuk mencari sesuatu yang dia benci tentang orang yang paling dia sayangi (karena itu banyak wanita yang patah hati bila hubungannya putus di tengah jalan).

4.Jika seorang wanita jatuh cinta dengan seorang lelaki,lelaki itu akan sentiasa ada di pikirannya walaupun ketika itu dia sedang bersama dengan lelaki lain.

5.Bila lelaki yang dia cintai merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

6.Wanita memang menyukai pujian tetapi selalu tidak tahu cara menerima pujian.

7.Jika kamu tidak suka dengan gadis yang menyukai kamu setengah mati, tolak cintanya dengan lembut, jangan berkasar dengannya karena ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tidak akan tahu bila dia telah membuat keputusan, dia akan melakukan apa saja.

8.Jika seorang gadis sedang menjauhkan diri darimu setelah kamu tolak cintanya, biarkan dia untuk seketika. Jika kamu masih ingin menganggap dia seorang kawan, cubalah tegur dia secara perlahan-lahan.

9.Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa. Muzik, puisi, lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10.Jangan sesekali beritahu kepada perempuan tentang apa yang membuat mereka langsung merasa tidak berguna.

11.Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12.Bila pertama kali lelaki yang dicintainya sedang memberikan respon positif, misalnya menghubunginya melalui telepon, si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat, tetapi sebenarnya dia akan berteriak kerana gembira dan tak sampai sepuluh minit, semua kawan-kawannya akan mengetahui berita tersebut.

13.Sebuah senyuman memberi seribu arti bagi wanita. Jadi jangan senyum sembarangan kepada wanita.

14.Jika kamu menyukai seorang wanita, mulailah dengan persahabatan. Kemudian biarkan dia mengenalimu lebih dalam.

15.Jika seorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar, tinggalkan dia karena dia memang tak berminat denganmu.

16.Tetapi jika dalam waktu yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17.Jangan sesekali meneka apa yang dirasakannya. Tanya dia sendiri!!

18.Setelah seorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya mengapa aku tidak bertemu lelaki ini lebih awal.

19.Kalau kamu masih mencari-cari cara yang paling romantis untuk memikat hati seorang gadis, bacalah buku-buku cinta.

20.Bila setiap kali melihat foto bersama, yang pertama dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya, kemudian barulah dirinya sendiri.

21.Bekas kekasihnya akan selalu ada di pikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat yang teristimewa di hatinya!!

22.Satu ucapan 'Hai' saja sudah cukup menceriakan harinya.

23.Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24.Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata untuk memikat kawan mereka yang lebih cantik.

25.Cinta berarti kesetiaan, jujur dan kebahagiaan tanpa syarat.

26.Semua wanita menginginkan seorang lelaki yang dicintainya dengan sepenuh hati.

27.Senjata wanita adalah airmata!!

28.Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya memberi surprise buatnya (hadiah, bunga atau sekadar kata-kata romantik). Mereka akan terharu dan merasakan bahwa dirinya dicintai setulus hati. Dengan ini dia tidak akan ragu-ragu terhadapmu.

29.Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang memberi perhatian padanya dan baik terhadapnya. So, kalau ingin memikat wanita pandai-pandailah.

30.Sebenarnya mudah mengambil hati wanita karena apa yang mereka inginkan hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.
 

 Dalam Ketawa Pasti adew Kesedihan

Gambar Hiasan [hehe]

Jodoh Dari Allah

Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang.
Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita,disepanjang jambatan ia dipenuhi dengan cabaran dan dugaan. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat.
Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat dan usia 35 tahun belum apa2 kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan kita itu dalam doa2 selepas sembahyang. insyallah Allah mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right & Mrs Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki @ wanita yang tidak beriman kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar2 mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah.

Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah (walaupun sebenarnya tak mewah) terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tgh2 bandar raya.

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar2 membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda, pasti ada baik buruknya.

Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di samping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing2 padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah dulu. Jika rasa2 belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak2, carilah dulu kesabaran itu.
Jangan berkahwin dahulu sebab
kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar2 mengerti tuntutan2nya.. Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus2 bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia2nya.

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. "

Seorang teman pernah berpesan..

"Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar..
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.." "

`Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi adanya imbas
kembali. Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi.
Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada. Parut yang
lama pastikan sembuh selagi iman terselit didada...`

Usahlah memandang semua dgn pandangan mata semata-mata, tetapi pandanglah dgn pandangan hati....kita bukan saja dpt melihatNya dimana-mana tetapi dpt merasa rahmat kurniaanNya juga.... semoga Allah mempermudahkan Jodoh kita semua... Amin..:-)




Gambar Hiasan

Terengat Pose & Raya Zaman Kanak Kanak

Selamat pagi & Selamat Berpuasa semua kawan kawan blogger yew (:

hari nih nak update pasal raya zaman kanak kanak ? ha,raya time zaman kanak kanak korg mcm mana ? nak gak tahu .. hehe .. xpew2 nti korg citer lah yew..nih aku nak citer raya time zaman kanak kanak aku .. tetibe plak aku terengat nak imbau kembali zaman aku raya time kanak kanak dulu kan..memank seronok lah kan .. lg2 jd kanak kanak aje mesti dapat duit raya kan.. hehe .. 
[padahal xsemua tempat aku raya time tuh dpt ouh]


coret coret :

  • aku start puase time umur aku 9 tahun kowt xsilap aku darjah 3 lah kan..time mula2 pose tu memank aku tahan lah kan sampai nak buka..
  • 2mggu pose aku tahan lg..masok mggu k3 dgn berdosa nyer aku ngan muka poyo2 asyik masok bilik air jerk..time tuh aku bru men2 ptg ngan kwn2 aku then dahaga giller..masok toilet apa lg,ha tak pikir apa terus minum air tuh..haha..betapa seronoknyer aku minum air tuh ouh..[xterkantoi lah..haha]
  • bila umur aku 10 tahun..masih pose tp buat balik perangai lame dulu..hehe..kali nih aku buat ngan buka peti air..time tu kat umah semua keja yg tggl mak aku jerk..mak aku tido so,lg senang lah keja aku tuh kan..haha..sedap giller dpt air dlm peti ais tu ouh..haha..time nak berbuka tuh aku buat muka xbersalah lah kan..haha..
  • 11,12 aku betol2 pose penuh xderk tipu2 dah..hehe..sampai lah ke sekarang yew (: haha
  • dulu aku nak main kat bawah memank payah ouh lg2 nak men POLICE ENTRY tuh,perghh mak aku xbg..tp last2 aku maen gak..desak lah..hehe.. 
  • Game nih lah paling best bg aku dulu sebab men kejar2 then tuit2 plak tuh..hehe
  • men POLICE ENTRY tuh sampai kul 11 mlm time tuh dgn berpeluh2 lah kan sampai mak aku jerit2 suh aku blik tp aku buat bodoh aje sampai bila aku naek umah mak aku denda aku xbg aku msok dlm 20 minit gak..[sampai aku nangis2] haha.. 
  • bila aku engat blik time men police entry tuh yg besar2 sume tu skunk sume dah dewasa dan ada yg dah kawen pown..
  • lagi best time kitorg men mercun bom kena sound ngan org..haha..yew lah kitorg saje cari pasal pasang bom tu kat depan umah diorunk..mau xgegar nyer ouh..haha..
  • masa kanak kanak aku memank jahat giller lah aku suka buli budak tu nama dier aqilah skunk dier dah pindah kat putrajaya..aku lg tua dr dier..haha.
  • dier memank asyik kena buli ngan aku aje ouh..[bila engat blik kesian lah pla].. sampai mak dier bebel2 kat aku pown..aku buat gak lg..alah,nama pown bdk2 kan..haha..naseb aku xbuli like fight2 taw (:
  • bila time raya dulu aku 4low mak aku g dr umah ke umah sebab apa?sebab nak duit raya nak beli mainan kan..haha..tp malangnyer duit raya time kechik2 mak aku hamik simpan dlm bank :)
  • skunk bila dah besar nak raya umah orang pown mcm mls dah .. duit raya tu pown dah xheran sgt sebab dah besar kan.tp if belah mak aku ngan ayah aku selagi masih belajar lg even kat u pown still dpt lg duit raya (: melainkan kalau dah kerja..dah STOP dah ! hehe


Credit to Raya Taun Lepas (:
[nih family yg sebahagian aje]

 
 *Time kaseh sudi membaca entry teqahkhaire*

Biar aku wish dulu
" Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin,Andai selama ini penulisan aku sangat menyakitkan kan..hehe"
 

Copyright © 2013 Reserved to Teqah Khaire
Design by Cik Kumbang