Sifat Sifat Cinta


Apakah itu cinta?
Cinta itu perasaan jiwa semulajadi. Ia adalah fitrah yang menjadi salah satu sifat manusia. Ia wujud bila hati tertarik kepada yang dicintainya itu penuh emosi dan gembira kerana itu.
Dalam memenuhi keperluan untuk puas dalam cinta, manusia menghadapi krisis nilai. Insan yang mula jatuh cinta akan bersungguh untuk mencapai kepuasan dalam cinta itu. Ada yang menjadi buta dan kabur nilai akibat bercinta. Tapi bagi yang bijaksana mereka mendambakan cara yang sesuai dan mulia untuk memenuhi keperluan cintanya itu. Insan sebegini ingin hidup yang bersih dan penuh taqwa.

Sifat Cinta
Cinta itu suci, mahal dan tinggi tarafnya. Sifat cinta itu sempurna. Jika tidak, cinta akan cacat. Itulah cinta sebenar cinta. Untuk mengetahui dengan lebih dekat, kita perlulah tahu sifat - sifat cinta :

Cinta Wujud Sejak Dilahirkan
Rasa cinta sedia wujud di dalam jiwa manusia sejak manusia itu lahir ke
dunia.Cuma manusia akan melalui tahap-tahap kelahiran cinta bermula dari
cinta kepada belaian ibu,membawa kepada cinta kepada kekasih dan akhirnya
setelah puas mencari cinta suci,maka akan cinta kepada Tuhan Wujudnya cinta
itu tidak dapat dilihat tapi dapat dirasa dan cinta sebenar cinta itu suci
murni serta putih bersih.

Cinta Bersedia
Bila sampai masanya di setiap tahap-tahap cinta,maka Tuhan menjadikan
manusia itu bersedia menerima cinta itu.Pada mulanya jiwa itu bersedia
menerima cinta,lantas sedia pula untuk berkongsi rasa kewujudan dengan
dikasihi.Sedia untuk mengikat setia serta saling memahami.Setia untuk
dipertanggungjawapkan kerana cinta.Sedia untuk menyerah diri pada yang
dicintai.

Cinta Itu Indah

Walaupun kewujudan cinta tidak bisa dilihat,tetapi cinta itu indah dan
cantik.Cantiknya itu tulin dan tidak ia bertopeng.Bukan saja ia cantik
malah suci murni,bercahaya gemerlap dan putih bersih.

Cinta Itu Mengharap Balasan
Cinta antara manusia itu berkehendak kepada jodoh atau pasangan,dari
diri yang punya persamaan,dari diri yang asalnya satu. Bila dapat yang
dicari,bermakna cinta itu menganggap telah bertemu yang paling sesuai
dan secucuk dengan jiwanya, untuk bersatu kembali. Kehendak itu timbal
balik sifatnya kerana manusia dalam bercinta tidak hanya menerima tapi
juga menerima.

Cinta Itu Menakluki
Sifat cinta itu ingin menguasai.Dia mahu yang dikasihinya itu hanya
khusus untuk dirinya.Dia tidak mahu ianya dikongsi dengan orang lain.
Sifat ini menuntut hak untuk mencintai dan dicintai.Tapi, dalam pada
ingin menakluki,ia juga ingin ditakluki sepenuhnya.

Cinta Itu Mengetahui

Pada asasnya sebenarnya cinta itu mengetahui.Orang yang bercinta tahu
siapa yang patut dicintainya.Cinta tidak perlu bertanya.Manusia boleh
jatuh cinta tanpa membaca ilmiah atau novel tentang cinta.Mereka tahu
apa yang perlu dilakukan.Tapi,cinta cuma tahu bercinta. Ia tidak tahu
akan peraturan cinta jika tiada diberikan panduan.

Cinta Itu Hidup
Cinta adalah ibarat manusia,boleh berputik,lalu mekar serta boleh
layu dan gugur. Cinta itu punya deria dan perasaan.Cinta mendengar
cinta,berkata cinta,melihat cinta. Cinta ada segala-galanya. Sayang,
benci, cemburu, gembira, sedih, tenang,tertekan ,ketawa dan menangis.
Cinta itu hidup sampai satu ketika ia akan menemui mati. Tapi ramai orang
berharap agar cinta itu kekal selagi dia masih hidup dan tetap hidup
walaupun telah mati.

Cinta Itu SuciSebagaimana yang banyak dikatakan orang, cinta itu suci. Sucinya cinta
bukan bermakna ia tidak mengharap balasan. Cinta mengharap balasan
cinta. Sucinya cinta bermakna ia tidak bernoda dan tidak pula berdosa
Itulah sifat asal cinta, ia suci bagaikan anak yang baru lahir. Mereka
yang kenal erti cinta akan cuba mengekalkan cinta itu sesuci mungkin.
Mengekalkan cinta suci bermakna menjauhkan ia dari godaan nafsu yang
tidak ada batasan. Kerana nafsulah cinta suci jadi bernoda dan berdosa.

Cinta Itu Mempersona
Cinta itu bukan saja indah,tapi mempersonakan. Ia bukan kerana cinta
itu nakal sifatnya tapi kerana ia suci dan bersih. Ia adalah sebagai-
mana anda melihat pada anak kecil yang comel dan bersih. Dia senyum
pada anda dan merapati anda. Anda terpesona kerana bukan saja ianya
comel,tapi kerana dia adalah insan yang tidak berdosa. Kerana sifat
cinta yang mempersona ini selalunya manusia itu berbuat silap bila
bercinta. Apa saja yang dilakukan oleh kekasihnya mempersonakannya
dan nampak cantik serta betul walaupun itu adalah satu dosa dan akan
menodai cinta itu sendiri.

Itulah juga yang menyebabkan orang yang bercinta itu walaupun seorang yang bijaksana, akan menjadi bodoh kerana pesona cinta. Akal itu mampu dikalahkan oleh nafsu. Nafsu itu tidak boleh dikalahkan melainkan jika anda sentiasa ingat kepada Tuhan Maha Pencipta.


Sumber: akuIslam

11 Jenis Manusia DiDoa Malaikat


1. Orang yang tidur dalam keadaan bersuci. Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
“Sesiapa yang tidur dalam keadaan suci, malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa: “Ya Allah, ampunilah hamba-Mu si fulan kerana tidur dalam keadaan suci.”

2. Orang yang sedang duduk menunggu waktu solat. Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya:
“Tidaklah salah seorang antara kalian yang duduk menunggu solat, selama ia berada dalam keadaan suci, kecuali kalangan malaikat akan mendoakannya: ‘Ya Allah, ampunilah ia. Ya Allah sayangilah ia.’”

3. Orang yang berada di saf depan solat berjemaah. Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
“Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat ke atas (orang) yang berada pada saf depan.”

4. Orang yang menyambung saf pada solat berjemaah:Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
“Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat selalu berselawat kepada orang yang menyambung saf.”

5. Kalangan malaikat mengucapkan ‘amin’ ketika seorang imam selesai membaca Al-Fatihah. Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya:
“Jika seorang imam membaca…(ayat terakhir al-Fatihah sehingga selesai), ucapkanlah oleh kamu ‘aamiin’ kerana sesiapa yang ucapannya itu bertepatan dengan ucapan malaikat, dia akan diampuni dosanya yang lalu.”

6. Orang yang duduk di tempat solatnya selepas melakukan solat. Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
“Kalangan malaikat akan selalu berselawat kepada satu antara kalian selama ia ada di dalam tempat solat, di mana ia melakukan solat.”

7. Orang yang melakukan solat Subuh dan Asar secara berjemaah. Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya:
“Kalangan malaikat berkumpul pada saat solat Subuh lalu malaikat (yang menyertai hamba) pada malam hari (yang sudah bertugas malam hari hingga Subuh) naik (ke langit) dan malaikat pada siang hari tetap tinggal. “Kemudian mereka berkumpul lagi pada waktu solat Asar dan malaikat yang ditugaskan pada siang hari (hingga solat Asar) naik (ke langit) sedangkan malaikat yang bertugas pada malam hari tetap tinggal lalu Allah bertanya kepada mereka: “Bagaimana kalian meninggalkan hamba-Ku?” Mereka menjawab: ‘Kami datang sedangkan mereka sedang melakukan solat dan kami tinggalkan mereka sedangkan mereka sedang melakukan solat, ampunilah mereka pada hari kiamat.’ “

8. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan. Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
“Doa seorang Muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa pengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya, setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan, malaikat itu berkata ‘aamiin dan engkau pun mendapatkan apa yang ia dapatkan.’”

9. Orang yang membelanjakan harta (infak). Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
“Tidak satu hari pun di mana pagi harinya seorang hamba ada padanya kecuali dua malaikat turun kepadanya, satu antara kedua-duanya berkata: ‘Ya Allah, berikanlah ganti bagi orang yang berinfak…’”

10. Orang yang sedang makan sahur. Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya:
“Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat kepada orang yang sedang makan sahur.”

11. Orang yang sedang melawat orang sakit. Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
“Tidaklah seorang mukmin menjenguk saudaranya kecuali Allah akan mengutus 70,000 malaikat untuknya yang akan berselawat kepadanya di waktu siang hingga petang dan di waktu malam hingga Subuh.”

Credit by AkuIslam

REVIEW : RA ONE

Salam Semua (: hurmm mggu ini aku xblik KL sebab mggu depan akan cuti newYear kan so, aku rasa balik mggu depan aje (: bukan apa skunk nih nak belajar jimat cermat sikit .. 

Okeh aku bru aje tgk movie ra one nih ? hey citer nih bollywood okeh buka omputih .. ha lagu dier ? mesty lah ada lagu and tarian weh .. xbest ? sape kata? aku lempang kang best okeh lagu2 dier xmcm citer2 hindustan yg len oo =='

Ra One :

  • ceriter pasal video game . okeh video game nih memank best giller weh rasa nak aje maen .. tp tu lah ..

  • yg mencipta game nih shekar and the geng dgn idea dr anak lelaki shekar tu. anak lelaki dier tuh degil oo bila ayah dier dah xda baru nak menyesal .. huhu

  • Yup shekar tuh mati nti ye .. sebab RA ONE bunuh dier !

  • Penjahat tuh lah RA ONE and penyelamat family shekar nih G.ONE oo ..

  • shekar nih cipta satu video game dimana game nih penjahat xakan mati kecuali pistol yg hanya ada peluru aje boleh matikan penjahat but kena pastikan sasaran kena tepat lah ye .. haha ..

  • sedih, kelakar tuh memank ada setiap movie kan (: ada skrip yg dot dot dot sikit .. hehe ..

  • Yg aku pelik tuh ada gak game yg tetibe boleh program sndri then bila manusia nak kmbali ke asal xboleh oo .. hurmm tuh lah yg jd mcm dlm movie ini (:

  • eh agak2nyer G.One tu dpt x selamatkan family shekar tuh dr ancaman Ra One ? hurmm sila lah tengok ye (: xpayah beli astro first download aje :)


*Hurmm shah rukh khan nih even dah usia 40an pon still kacak weh (:




_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Hello Semester Baru

Salam TengahHari semua .. Hurmm baru sahaja abes dftar utk naek sem baru .. Alhamdulillah mcm xpercaya aje aku dah nak masok sem 5 ini bermakna hanya tinggal lagi setahun sahaja pengajian aku disabak bernam ini (: hurmm pejam celik tup tup dah nak akhir dah pembelajaran aku disini oo .. hehe .. 


Sepatutnya bila kitorg dah tamat LI kitorg terus cari kerja kan ouhh ini tidak kitorg kena masuk sem baru balik oo .. hurmm xpew lah aku pown suka mcm nih .. HAHA ..


Hurmm naek sem nih aje rasa mcm lain mcm aje .. ouhh mybe risau pasal nak buat FP (FinalProject).. dan aku paling risau skali sem nih adalah sem yg akan menentukan masa depan kitorg .. whuaaa cuak nya oo .. dah lah finalExam sume paper ada oo .. hurhh ! 
Aku engat networking lg payah rupanya programming lg serabut =='


*hurmm nih lah pilihan aku kan so, kena terima dgn ikhlas (: hee



formspring.me

Ask me questions about Who likes men who wear co http://www.formspring.me/teqahkhaire

Wordless Tuesday #24


Selalu menjadi sasaran aku bila aku nak test test nih .. haha ;)


Balqis Ar-Raudah : 5 Years old

Hey Boyprenz Baru (:

Assalamualaikum and Selamat Malam (:


ha ? aku ada boy[renz of coz lah weh xkan korg sorg jerk ley tunjuk boyprenz korg tuh ! aku pown nak gak weh .. ha sape ? sape ?
Jap ye aku upload pic dier (: 
*Nih ekslusif taw hanya di blog sahaja .


_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_


34%
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_


67%
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_


88%
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_

*sorry tenet slow weh =(
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_


100%

Complete !!!

Pin Pin Pin !! Kena Tipu !!!! HAHA 





Sorry ye aku maen tipu tipu (: haha 
Nih lah bf baru aku haha .. sejak bf lama dah pergi bape mggu kat tgn aku nih,  dh lama xmelekat bende2 nih 
sampailah aku jumpe bf bru yg chantek ini (:
ala weh jam aku nih xlah semahal jam beribu riban korg oo .. hanya ini jerk yg aku dpt :) hee


Selamat tinggal baby lama (: haha

*bukan aku xnak tunjuk boypren aku tapi biarlah bila dah ada mjlis sndri kan .. whoahh perasan !




Ariff Alfian Rosli, Pelajar Tajaan PETRONAS Kahwini Teman Lelaki Di Dublin ?

Ya Allah Ya Tuhanku kenapa orang islam sampai bertindak bodoh macam nih skali.


hurmm, aku xtaw lah bende nih betol or x , but aku rasa betol lah tu kan .. dah lah dapat tajaan lps tu buat hal mcm F aje ! 
Tak kisah dier nak kawen but bukan sesama jenis lah gila ! Adeh mesty sedih parents dier bila taw anak mcm nih oo ! dan apa budak2 yg dpt tajaan bila dpt study kat luar ngara akan kejutan budaya ka ? hurmm aku rasa xsemua mcm tuh okeh ! sebab kwn aku tu event dier org susah pown dier still patuh pd ajaran islam okeh !


Okeh if korg nak tahu kisah selanjutnyer sila layari blog RotiKaya situ lg detail korg boleh tahu .


*Erghh apa nak jd dunia skunk nih pown xtahulah, makin lama makin songsang .. Aku hanya mampu berdoa agar semua umat islam tak terjebak dengan gejala mcm nih ! 


*Ker mereka nih dah tak takot dosa ? hurh =='



dah lah pakai baju melayu .. erghh if kawen ngan perempuan xpew nih puihhh !


* Lebih baek taja aku belajar weh ! HAHA *eh aku sedar lah aku xpandai weh *_*





Review : Kejarlah Jodoh Kau Kutangkap

Hujan ouh Hujan buat aku bosan kat umah ini dan xdapat nak beroutdoor :( hurmm suruh aku save duit lerr tu .. hehe ..

okeh kali nih movie dr negara seberang gak .. hehe .. org indon hina malaysia ? ah lantaklah weh jnji retis diorunk xbegitu .. haha 
ok, citer nih sangat2 kelakar weh skrip dier pown aku suka , ala citer indon nih biasa ar skrip yg kata2 tut pown ada gak weh apa lagi bila retisnya sume seksi2 siot ! bukan kata citer mcm nih, citer hantu pown ada gak adegan2 sex and retis2 sexy kot .. huhu ..

KJKKT :
  • asep yg dilema kerana maknya nak jodohkan dier dengan anak bangsawan weh .. taw x nape dier xnak ? ha .. korg tgk lah nti weh .. *if aku pown xnak weh .. hahaha
  • masa asep nak bertunang dier dipertemukan ngan seorang model yg sexy giller weh dan dari situ dier dah jatuh cinta ! kah3 .. mcm xlogik gak bila pemuda warak mcm tuh ley jatuh cinta sama gadis mcm tuh (:
  • mereka berjumpa semasa kereta farah nih rosak then smntara nak tggu kereta siap diorunk tidolah rumah si Asep nih .. dan sampai farah dah pulang kejakarta Asep nih masih lg ingatkn gadis tu .. 
  • Asep ambil keputusan lari dr rumah sebab nak pergi jakarta tu semata2 nak cari farah sebab dier lari dr rumah mak dier xkasi dier ke jakarta sebenarnya oo ..
  • Asep nih lurus bendul sesangat weh .. haha .. citer nih banyak nak tergelak lol ..


*Movie dari indonesia memank xderk keluar kat wayang 
hanya citer yang boxOffice aje keluar wayang oo if mcm nih mybe kat astro first ada or astro pelangi (:

 

Copyright © 2013 Reserved to Teqah Khaire
Design by Cik Kumbang