5 Tip Bercuti Sambil Berjimat


Selamat Malam semua (: hurmm suka melancong tak kawan kawan ? hehe .. aku rasa ramai antara korg2 nih memank suka melancong kan xkesah lah dalam atau luarnegara asalkan korg bijak dlm berbelanja (: 

okeh dibawah nih ada tip2 from Remaja 

1. Elakkan bercuti semasa cuti
umum atau cuti persekolahan Waktu cuti umum mahupun cuti  persekolahan adalah hari yang paling dinanti- nantikan oleh semua untuk bercuti bersama keluarga dan rakan. Masa ini semua hotel dan pusat percutian akan meletakkan harga yang tinggi untuk proses penginapan. Oleh itu ubah jadual percutian kamu bersama keluarga dan yang tersayang pada hari selain musim cuti umum serta atur percutian lebih awal bagi mengelakkan bebanan kerja di pejabat.

2.Gunakan kenderaan awam
Lupakan niat kamu untuk bercuti dengan menaiki kenderaan sendiri  dan gantikan perjalanan kamu dengan menaiki kenderaan awam seperti bas. Ini kerana kosnya jauh lebih murah berbanding menaiki kenderaan sendiri. Harga tiket bas lebih murah jika dibandingkan dengan harga minyak dan tol yang terpaksa kamu keluarkan demi percutian tersebut. Tidak salah sekali-sekala menikmati perjalanan dengan pengangkutan awam.

3. Bawa bekalan makanan sendiri
Lebih jimat apabila kamu membawa sendiri bekalan makanan dari rumah.  Kebanyakan restoran mahupun kedai makan di lokasi percutian akan meletakkan harga yang tinggi kerana mereka tahu semua  pengunjung hanya akan tertumpu pada satu tempat sahaja untuk mendapatkan makanan. Ringan-ringankan tangan untuk bangun awal pagi demi menyediakan bekalan percutian kamu.

4. Sediakan bekalan untuk perjalanan
Semasa dalam perjalanan, sering kali kita singgah ke stesen minyak mahupun  kedai runcit untuk mendapatkan makanan ringan. Kurangkan membeli makanan ringan di luar dan gantikan dengan penyediaan bekalan makanan dari rumah seperti roti sandwic dan makanan ringan lain sebagai
alas perut kamu dan rakan.

5. Tempah tiket segera
Bagi mereka yang memilih untuk  menaiki kapal terbang ketika percutian, buatlah tempahan tiket lebih awal bagi mendapatkan harga tiket yang lebih murah. Tambahan lagi pembelian secara online biasanya disertakan dengan harga promosi berbanding membeli secara manual di kaunter.

Credit by Remaja 0 Conteng Petak Membebel:

Post a Comment

 

Copyright © 2013 Reserved to Teqah Khaire
Design by Cik Kumbang