Johor Baharu : Part 2 [Tempat Makan]

Dah bebel pasal tempat2 sekitar johor jom ke tempat Makan pula ye.
Bagi aku lah kan nak cari restoran kat area2 JB tuh mcm payah aje.Then sana banyak kedai mamak aje [bosan gak klau asyik mkn mamak kan]

Location : Restoran singgah selalu 36E,F, jalan skudai.




Harga boleh tahan juga.
Kesedapan pown boleh tahan lah berbaloi harge kan.


Location : 20 Jalan Sungei Chat, Off Jalan Mahmoodiah


Tgk jerk tempat mcm ini kan, but okeh jerk.
Nyamuk tak lah banyak [biasa2 aje]



Nih restoran paling best, waktu pagi ada , tengahari smpai lah malam. 
Western pown ada gak (: Tak mahal tapi sedap dan banyak pulak tuh .. 
sampai aku pown makan separuh aje ..

Kat Restoran nih terkenal dgn mee johor sup tulang. [nyumm2]
dan sirap bandung dia sangat sedap sebab die guna gula merah.
*boleh kata semua makanan kat sini sedap2 lah no wonderlah ramai dtg sini.


Location : The Village Briyani Cafe is at No15, 
    Jalan Tun Abdul Razak, Johor Baru, Johor. 


Restoran nih hanya menghidangkan masakan ala2 indian sahaja. Lain xada.
Harga sangat mahal, tp berbaloi juga lah. Skali skala makan makanan lain tak kesah kan.

Roti Naan dia sangat lembut, Nasi Briyani pown terasa lemak2 tu
then aku paling suka kuah warna hijau tu [apa ntah nama die]

*maaf tiada pic :)


Location : berhadapan Masjid Kg. Melayu Majidee, di Jalan Masjid.



Last skali, dekat kampung melayu nih ada jual murtabak singapore. 
Selain murtabak, ada juga kedai2 dekat situ jual makanan lain 
antaranya soto, laksa, nasi goreng ayam, etc .. 

Murtabak nih kongsi 4org makan pown boleh sebab sangat besar ye (:
*tp bergantung juga pada saiz hidangan korg makan mcm mane an .. Hehe !


*Next : Universal Studios Singapore 

Johor Baharu : Part 1

Alhamdulillah percutiaan yang sungguh seronok (:
*dan banyak kerja yang tertunggak sepanjang percutian ini. 
It's okeh, buat jerk lah kan. HaHa ..

Location : Johor Baharu

Percutian ini sempena cuti sekolah, nak bawa budak2 jenjalan kan .. sambil nak g taman tema itu :D 
[sabar, aku story satu2 dlm shortStory nti ye]

kitorg menginap di hotel thistle nih 4D3N .. Seronok giller juga sebab hotel dia best and sangat memuaskan no wonderlah bintang die berkilat2 kan .. HaHa .. 





Okeh, katil berhadapan ngan toilet boleh nampak org mandi ok,
tp xpew boleh tutup an .. haha .. 
dan paling aku xsuka pintu bilik air style matSalleh lah
[tak boleh nak kunci just tarik pintu kasi rapat sahaja]



   


Sarapan dah include skali ngan hotel tuh, so ari2 aku sarapan bende yang sama ..
makanan melayu aku tak sentuh lgsung. Berlagak kan ? HaHa !!!
[actually, aku menjaga diet lah .. hehe]


Location : Kota Iskandar 


tak ada apa sangat sebab belum siap abes lg [separuh sahaja]
Kota Iskandar nih kira tempat ala2 mcm kat Putrajaya tuh .. 
Jauh sama mcm Putrajaya juga .. hehe


LegoLand? Mesti korg pernah dengar kan ?
Yes legoland nih kat JB [Nusajaya] saja jerk aku lalu sini konon nak tgk besar mana kan, berbaloi ker ngan harge tiket kan ? hehe .. Mula2 tuh aku tgk mcm tak berape best aje, tp bila tgk balik ouh mungkin nih separuh aje baru siap kan memank nampak mcm tak best ! Tak per, kita tgk nti bila dah siap best or tak.
*Harge tiket die Kalah Universal Studios Singapore weh 
Adult : RM195
Child : RM 15+ 
[Lupe hrge kanak2 engat dewasa punye aje .. hehe ]






Location : Danga Bay



Danga bay yang menarik waktu malam sahaja. 
tapi itu pown sebab ada funfair,tram,feri,basikal 3roda tuh and etc ..
kitorg just naek feri aje sebab masa tu keretapi masa tuh Tutup lak .

Funfair kat sana mahal nak gila [cekik darah !]
dan paling aku rasa JIJIK adalah TOILET at DangaBay tuh .. 
Ya Allah, hanya Tuhan sahaja yang faham perasaan aku time tuh.
aku xkesah kalau kena bayar [RM0.30] but tp PLEASE LAH bersihkan toilet tuh ini tak,
toilet tuh aku rasa mcm tak pernah nak dicuci kot berkulat [euwww]


My Mama and My Sister 

*Next : Tempat makan best sekitar Johor 

Daniel Heckenbucker Pula Hina Islam !

Salam Semua (: Malam nih entry yg aku tulis nih berkeadaan amat 
MARAH sekali . What The Hell lah si Daniel nih, suka2 nak hina agama orang kan. Kau engat kau kafir, kau hebat ka? suci ker ha? puihh ..

Melampau betol budak nama Daniel ini. Aku xtaw lah kalau FB die nih FAKE ker or whatever kan!! Teruk betol hinaan dia terhadap Allah S.W.T dan Nabi Muhammad S.A.W. 

Eeee rasa nak rembat aje printer aku nih kat muka dia 
[hurhh sabar teqah...] okeh, sambunk balik .. Selain itu die turut menghina parti2 politik yang lain. 
[ayat die memank pedas dan sakit hati juga]

Tengoklah apa yang di bebel pic dibawah ini :

*Muka mcm gay !


*bukan orang kafir jer yg hina islam nih, org melayu pon ada gak ! hurhh, agaknyer IMAN mereka dah kuat tuh yg diorunk tak takot dosa kan ==' 

*Sia2 aje kau lahir kat dunia ini.



[ Islam adalah Agama ciptaan Allah yang lengkap lagi Sempurna ]

Drama : Skip Beat

Haiii Selamat Tengahari semua. Ini entry bukan pasal myBufday untuk hari ini ye .. hehe .. 
[kena sambut esk skali ngan abang aku 26 Mei] hurhh . It's okeh.


Terima Kasih Yang sudi Wish Hari UlangTahun Kita :D

Okeh entry kali ini adalah pasal Drama Korea+Taiwan "SKIP BEAT"
sape peminat SUJU tak taw pelakon dia memank tak yah jadi fans SUJU lah .. HaHa .. aku yg bukan fans SUJU pown aku taw okeh. Kah3 ..
[rajin ber'google lah.. hehe]


Jom baca sinopsis dulu :


Drama ini Berjumlah 15 Episode di bintangi 
Pelakon Top Taiwan Dan Juga beberapa Artis Korea.

Detail Serial Drama

•English title: Skip-Beat!
•Also known as: Extravagant Challenge
•Genre: Romance, comedy
•Episode: 15
•Opening theme song: S.O.L.O (華麗的獨秀) by Super
Junior-M
•Ending theme song: Zhe Shi Ai (這是愛) by Lee Dong Hae

Pelakon Utama :

•Ivy Chen as Gong Xi 宮囍
•Choi Si Won as Dun He Lian
•Lee Dong Hae as Bu Puo Shang

Drama Korea Skip Beat yang bergenre komedi romantis ini dibintangi oleh pelakon Taiwan dan artis Korea sebagai hero utama. Dua anggota boyband 
K-Pop popular dari kumpulan Super Junior iaitu Choi Siwon dan Lee Donghae turut ditampilkan dalam Skip Beat. Kisahnya mengenai Gong Xi yang mengorbankan hdupnya untuk menyokong teman lelakinya , Bu Puo Shang, jadi dia boleh jadi penyanyi berjaya. Satu hari Shang putuskan hubungan dgn Gong Xi, meninggalkannya begitu sahaja. Sejak itu Gong Xi berazam mahu balas dendam. Dia masuk dunia hiburan dan jadi lagi berjaya daripada Shang demi untuk mengenakannya. Gong Xi bertemu Dun He Lian, pelakon lain dlm agensi, yg selalu memotivasikannya jadi artis terbaik.


Nak tahu kesudahan cerita ini? siapa cinta siapa nanti?
*Jangan Lupa saksikan chanel 8Tv bermula 26 Mei 2012 - 6:30Pm

[15 episode aje weh, Tak bazir masa pown tgk dr tgk citer Indon yang beratus2 episode tapi Jalan Cerita still sama , Bosan !]


Trailer Skip Beat 

Ost Opening Skip Beat - S.O.L.O - Super Junior


Ost Ending Skip Beat - Zhe Shi Ai (這是愛) - Lee Dong Hae


Skip Beat - Episode 1 [Eng Sub]


*Jom Tengok dulu episode 1 mcm mane . Best x ? Hehe


*Selamat Menonton*

Kenapa Aku Berblog ?

Assalamualaikum dan Selamat Petang Semua (:


Okeh entry kali nih just nak bgtaw dekat mereka2 yg slalu sgt tnye kenapa aku berblog ? nak femes ker ? whatt ? erghhh !!! Apa apa pun moh lah baca .. 


5 sebab kenapa aku berblog :


Intro jap, aku mula berblog sejak 2009 ! 2009 tak silap aku belum lg mendapat sambutan. Aku pown xtaw mcm mne aku boleh pergi 
"Sign Up" nak wat blog ini. Masa tuh juga aku xtaw mcm mne nak berblog, menulis, nak tulis apa lah, nak makeUp2 kan blog ah dan mcm2 lg. Honestly aku ckp yg hujung tahun 2010 brulah aku kembali aktif menulis blog sb time tuh aku dah senang sikit nak g mne2 event yg dianjurkan oleh pihak2 yg tertentu. 
[kdg2 pown aku xupdate blog berbulan lamanya sb byk kerja2 assment yg bertimbun]
Nak blog boleh, but kena rajin update blog dan menarik minat si Pembaca Blog (:

  • Blog bg aku tempat aku mula meluahkan segala2nya disini.[masa tuh memank xtaw nak wat topic ape] hehe
  • Blog utk Share info2 yang Berguna.
  • Aku bukan peminat dlm penulisan, but kerana blog aku terus suka dengan Penulisan !
  • Blog juga menambahkan ramai lg kwn2 (:
  • Blogging adalah cara dapat menajamkan fikiran kerana bukan mudah untuk menghasilkan posting yang baik.



Aku Berblog BUKAN kerana :

  • untuk mendapatkan wang semata2.
  • urmmm be Famous ? i'm not like That ![klau aku nk sgt jd femes nih dah lama aku g kejar Dunia Hiburan tak payah sambunk belajar !]
  • Iktirah blog aku. for what? Tak pernah nak sgt =='

Series memank ada yg bertanya " urmmm berape income yg kau dpt wat blog nih?", "klau kau buat blog tp kau xnak wat duit Stop lah weh berBlog tuh, buang masa." 
Whatt the hell give me the stupid question? hurhh,tak semestinya korg buat blog korg dah boleh kaya weh, pikir terbuka sikit boley? tak faham aku bila mereka anggap kita nih blog utk dptkan duit? padahal b4 nih aku memank dah taw kwujudan Nuffnang and agensi iklan yg lain. Tak taw apa Nuffnang ? Google ok :)

Blog memank boleh dpt duit yg byk, but korg jgn pikir blog nih senang2 aje nak dpt duit sampingan dgn tggi .. kena ada sabarnyer juga ok ! Memank skunk nih TREND rmai gila yg sibuk buat blog but setiap org ada tujuan dia masing2 kita pown xtaw kan. Tp aku rasa yg mana bru nak start wat blog tu, biarlah ikhlas utk menulis .. jgn sebab nak wang, femes ker @apa2 aje lah kan .. sb korg kena engat ramai lg blogger2 yg hebat then mempunyai rating blog yg tggi.


Antara Blog dan Wordpress aku lebih suka Blog (: hehe

*jika niat nak berblog utk mendapatkan wang semata-mata, aku sarankan batalkan saja niat itu, sebab aku yakin xsampai sebulan mahupun seminggu blog itu akan tutup. Jadi keikhlasan juga penting (:



_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Restoran Rodeo SteakHaus

Selamat Malam Semua dan Assalamualaikum (:

okeh, malam yang sunyi dan sepi diterangi beberapa hari lg nak meninggalkan rumah Manis ini aku mengambil kesempatan dgn masa yg free ini utk berkongsi sikit pasal makanan pula. Kali ini bukan pasal resipi ye, nih pasal makanan dekat luar pula. 

Kata org makan diluar tak elok sgt kan, yes that's right but if skli skala tak salah kan makan di luar asal tempat itu bersih dan harga berpatutan itu sudah Pasti !

Kali nih restoran yg aku kunjungi terletak di Taman sri gombak dibuka dr jam 5ptg smpai 2pg [ada wifi ye .. hehe] 

Alamat : Rodeo Steak Haus di No. 78, 
             Jalan Prima 3, Taman Sri Gombak, Kuala Lumpur.

Harga dia berpatutan ok. Sedap ? sebab sedap dan sungguh menyelerakan lah aku buat entry pasal ini. Restoran yang berkonsepkan ala2 cowboy ini sememangnyer sesuai dgn hidangan yg disajikan.

Lupe nak ckp yg restoran ini hanya menyediakan makanan western sahaja. Lain dari itu tiada (: 




Decoration dia ala2 cowboy (:

Antara Menu2 Pilihan Pelanggan :


Spagheti Seafood 


Chicken Chop 
[Memank puas hati weh, RM9.90 aje weh, sangat murah]


Nasi Claypot

*Restoran nih pernah masok JJCM juga (:

Next topic "kenapa aku Berblog?" 



Cara Nak Kawal Marah Korg


Selamat Petang Semua (: 
hari2 kena marah atau hari2 kita yg marah org ? ok utk entry kali ini aku bebel pasal nak kawal kemarahan korg2 yg suka marah [mcm aku lah] Ye jujur aku ckp memank aku nih kdg2 ada lah gak Kepanasan baran aku nih dtg kan [bersebab]
Kemarahan adalah perkara yang pasti akan dilalui oleh semua orang kerana ia merupakan sifat semulajadi manusia. Kewujudan perasaan marah didalam diri anda tidak perlu dipertikaikan tetapi apa yang lebih penting adalah bagaimana cara untuk anda mengawalnya.
(1) Menarik nafas dalam-dalam
Setiap manusia mempunyai tahap kemarahan yang tersendiri, ia bergantung kepada kandungan hormon serotonin yang dikeluarkan apabila anda marah. Untuk mengawal kemarahan, anda perlu menarik nafas dalam-dalam kerana udara akan membantu untuk mengurangkan kadar hormon ini. Dan cara ini juga sudah terbukti secara klinikal.
(2) Mengingatkan diri anda sendiri
Seseorang yang tidak dapat mengawal kemarahan adalah merupakan orang yang tiada keyakinan pada diri sendiri. Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Steven Stosny yang merupakan pemegang PHD dalam bidang psikologi manusia. "Apabila anda marah, tiada siapa yang mampu mengawalnya melainkan diri anda sendiri". Anda perlu ingatkan diri sendiri tentang kesan daripada kemarahan anda. Sudah pasti ia memberi kesan negatif yang lebih banyak berbanding kesan positif.
(3) Fikirkan sesuatu yang boleh membuatkan anda gembira
 Sekiranya anda sedang marah dan hanya memikirkan mengenai kemarahan, sudah pasti ia akan menjadi lebih buruk. Anda sepatutnya perlu mengelakkan daripada berfikir mengenainya. Cuba fikirkan sesuatu yang mungkin memberikan ketenangan atau kegembiraan pada diri anda.
(4) Keluar daripada situasi kemarahan
Pemikiran seseorang yang sedang berada didalam keadaan marah akan menjadi kabur. Jangan meletakkan diri anda terus didalam situasi tersebut kerana sudah pasti anda akan membuat keputusan yang akan membebankan anda kelak. Cuba mencari jalan untuk keluar daripada situasi tersebut dengan cara yang anda berasa selesa terhadapnya seperti mendiamkan diri, keluar bersama rakan atau sebagainya.

Sentiasalah senyum selalu boleh juga meredakan kemarahan korg (:
*Pikir bende yg sweet atau mengembirakan hati korg !

*kdg2 org yg marah nih mungkin dia ada sebab tersendiri, bermasalah ker or memank habit die nak marah2 kot ==' Tp klau boleh jgnlah org yg tak bersalah pown terkena Tempias kemarahan kau skali kan !

Pra Tonton 29 Februari [Entry Gambar]

Salam semua dan Selamat malam (:
okeh, hari yg lepas aku ada update pasal citer nih juga kan. Bebel pasal citer tuh an .. hehe .. ok agak2 korg rasa nak g tgk x? urmm aku semestinya nak tgk sebab itu filem pertama 3D at Malaysia. Nak tgk juga mcm mner kan .. hehe !

Sekitar Pra Tonton :


Pengarah Filem 29Februari
Edry Abdul Halim

Antara Barisan Pelakon yang hadir pada majlis pra tonton filem 29Februari




*Heroin xdpt dtg lah .. 
Gambar dr Google 


Sebahagian media yg hadir pada majlis itu



Okeh ini kenalan baru kita (: 
[ntah cm mne aku ley terlupa nama mereka2 yg chomel ini]


ini kenalan baru kita juga .


Thank to CousinKu ? urmm cousin weh .. Haha .. 
yang sudi menemani aku kesana kemari .

Nak gambar lagi ? sila ke Page Kita Teqah Khaire



 

Copyright © 2013 Reserved to Teqah Khaire
Design by Cik Kumbang