REVIEW : Penanggal

Assalamualaikum dan Selamat Malam 

Lama sangat nih tak cerita dekat blog, ye sangat lama. Alhamdulillah sehat walafiat cuma sejak ofis baru ni kerje makin bertambah, dah ala2 "senior Exe" pula .. hehe .. Ceo mohonlah masuk cepat bagi kitorang Tetap dan naekkan gaji sekali hokey :)

Bulan lps tgk cerita "Thor" memang lupa terus nak update. Kali ni tengok citer melayu seram "Penanggal" Yes agak jarang lah aku nk tengok cerita2 seram lagi2 malaysia buat. Bukan xyakin dengan kemampuan pengarah2 dimalaysia, cuma kdang2 tengok cerita yg diorg buat tu macam tak kene dengan tajuk filem, series macam blahhh blahh blahhh .. Kalau boley hantu tu bagilah seram sikit macam cerita "Puntianak Harum Sundal Malam", "Khurafat" yang tu jer lah terbaik dalam seribu.



Review :
  • Durasi masa dalam 1jam 40minit agak lama gak. 
  • Latar belakang cerita pada zaman 80 an macam tu lah arabic sikit. 
  • Penanggal ni adalah sejenis hantu yang suka makan uri terutama apabila perempuan lepas bersalin. Hurmm agak ngeri juga tgk si penanggal tu makan bende2 tu. Yekss. Hope zaman yang moden ni dah takde lagi kejadian2 begini kan. Nak bersalin pergi hospital. hehe .. Kekadang bidan kampung pun menyeramkan. 
  • Mula2 aku tengok seram dan terkejut tapi lepas tu aku rasa macam biasa jer. Takdelah seram macam cerita hantu lain. 
  • Jalan cerita agak konpius sikit. Aku pun blur2 jer tengok. Si dia sebelah aku lagi lah mengelisah tengok macam takde ape jer. Katanya tak best. Tapi kata aku ? hehehe .. jap2 ..
  • Aku tak tahu cerita ni seram atau tak, tapi aku rasa boley lah kalau aku bagi 3/5 bintang kot. 
  • Semua pelakon bawa watak dengan baik. Tapi tu lah Ummi nazeera tu dah berhijab tapi cerita dia baru keluar adegan berkemban. Mybe tu cerita terakhir die masa freehair. 
  • Kalau korang nak tahu lebih lagi better korang pergi tengok. Yelah kadang2 pendapat kita tentang cerita berbeza2 kan. Better aku tengok "Hunger Games"
**Engatkan ULAR dah tayang rupanya belum. 5 Disember nanti baru ditayangkan. Lepas tu cerita seram melayu PAKU. 

Undangan Tidak Bernilai

Assalamualaikum dan Selamat Malam 

Alhamdulillah office baru semakin besar dan selesa. Yang kurang selesa itu telah pun dipagar dengan bacaan yassin dan doa selamat. Semakin lama aku semakin hilang untuk menaip entry .. Macam2 tau nak dicerita tapi sibuk dengan kerjaya yang tak seberapa ini. hehe .. 

Okey2 entry kali ni mybe ade sedikit terasa hati dan emosi bagi aku lah. Kejadian berlaku disebabkan Udangan Majlis Perkahwinan dari kawan aku masa zaman sekolah menengah. Seriesly aku tak sangka bende macam ni boley berlaku.

Dari KL ke Melaka bukan macam kau nak pergi dari Au Keramat ke Wangsa Walk, itu semua pergi dengan wang bukan dengan pasir. Tapi tak disangka2 apabila kami diundang utk menghadiri majlis akad nikahnye seperti rasa mahu berpatah balik ke KL okey. Aku bukanya nak layanan VVIP just layanan dari seorang kawan yang susah payah datang Majlis kau then kau buat layan dan tak layan je. Kau tau x, nilai seorang persahabatan tu macam mana ? Bukan boley dibeli dengan emas tau. Even jauh mana kau duduk pun kita masih boleh berhubung tapi bila dah sekian lama tak jumpa, kau buat tak endah je ngan kitorg. 

Disebabkan kejadian itu kitorg CANCEL terus nak pergi majlis resipsi kau dekat dewan taming sari tu. Sebab aku terasa hati dengan sikap kau layan kitorg kan. Perli2 kitorg masa nak amik gambar dengan kau, termasuk dua orang pengapit kau tu. No respect langsung, Mulut pedas gila. 

Parents kau penyelamat kami, kalau tak kerana parents kau yang baik layan kitorg tu memang dah lama aku berambus macam tu tau. Kau sibuk sangat ngan kawan baru kau tu kan, kitorg datang jauh2 nih kau tak hargai langsung, kalau taknak hargai aku xpe but hargai lah kawan masa kecik kau yang berjiran ngan kau. Kau tak excited langsung jumpa kitorg. Aku tak tahu kawan jenis ape yang aku berkawan ni. 

Apa pun bende dah terjadi, then aku halalkan apa yang terjadi dengan rela hati. 
Semoga Kau berbahagia. 
Bukan nak mengaibkan kau, but nak sedarkan kau betapa Nilai Persahabatan bukan macam SAMPAH okey. Hargailah kawan2 kau tak kesahlah yang dulu ataupun sekarang.

Location : Homestay Bakti, Bukit Katil Melaka.

Selesa juga duduk dekat homestay ni, Save bagi yang Single macam kitorg ni .. Hehe Menikmati suasana kampung tau memang seronok duduk dekat situ.



Pengantin Perempuan tu selaku kawan Kitorang masa zaman sekolah menengah. Sepatutnya pengapit takpayah nak masuk dalam gambar orang kan == Menyampah aku.


Location : Bandar Hilir, Melaka 

Disebabkan kitorang tak pergi Majlis hari esoknya tu, semua sepakat jalan2 dekat melaka sambil menikmati cendol yang terbaik disekitar kawan bangunan bandar hilir ni. Memang best tau.





Pandai juga abang cendol ni Snap pic ni .. Hehe :) 
Cendo Ice Cream RM 3.50, Cendol durian dia sedap duria fresh punya.


Okey next entry tak tahu apa lagi. Nak tengok movie Insidious 2 pun belum berkesempatan.


REVIEW : KL Gangster 2

Assalamualaikum dan Selamat Malam

Rasanya mcm dah lame sangat kan tak update blog ni. Ape blog ni boley delete kot ? tp sayanglah pula kan sb dah lame menulis blog sejak dr 2009 lg. Haiyoo. Lame juga tak buat blogwalking. Sejak ofis nak pindah hari2 busy penat mengemas balik2 mandi, makan n solat terus tido. Sampai sekarang ni otot2 masih lg sakit tau. 

Anyway kali ni aku nak update pasal filem yang dah dicetak lebih awal sebelum ditayangkan. Kesian syamsul dan berdosanya orang yang telah menutup periuk nasi orang lain. Kejam gila. Manusia sesama manusia memang tak boley tengok dia lebih skit .. Haa mulalah nak menjatuhkan orang kan. Haishh pegangan iman yang lemah betul. Sokeylah kalau sape dah tengok kan tak kesahlah aku nak update blog aku kan suke lah nak baca atau tak. Tak paksa pun. 

KL GANGSTER 2 :


  • Sambungan dr KL Gangster 1. Durasi masa dalam 1jam 55 minit nak dekat 2jam lah gak. 
  • Bagi yang tengok download tuh mybe ade yang tak puas kan, tp kalau korg jenis tak kesah tgk download dgn quality yg kurang memuaskan no hal lah. Memang aku kaki download movie tp disebabkan nak teman tersayang tengok, takdelah aku download .. hehehe .. 
  • Bahasa yang digunakan dalam filem ni memang agak lagi kesat sikitlah berbanding yang first dulu. Sokeylah takpayah nak ikut2 sgt lah kan bahasa tu.
  • Aksi fighting dari permulaan cerita buat kita tak boley nak pergi kemana2 kira semua aksi dia best lah. And aku paling tak suka aksi tailong rogol adek si jai dan malik (zeti) Series aku takboley tengok (tutup mata) 
  • Even cerita ni lebihkan kepada keganasan tetapi nilai-nilai kasih sayang antara abang, adik, emak dan kawan2 tu masih ada. 
  • Semua pelakon utama membawakan watak dengan baik sekali. Lagi2 Rosyam Nor. Even dah berumur pun masih lg boley bw watak jahat tau. 
  • Kalau filem ni tak dicetak rompak, sure boley dapat melebihi kos pembikinan dia tau. 
  • Ade juga yang cakap citer ni bosan, aku tak tahu celah mane yang bosan tu. Ape yang aku tahu permulaan cerita sampai ending aku tengok okey dan takdelah bosan. Ending tu ntah ade ker tak kan "KL Gangster 3". Haishh wahai Syamsul Yusof buatlah sambungannye pleaseeeee :) 
Next movie -> Insidious : Chapter 2 (17 Oktober)


IMMEDIATE VACANCY!

Assalamualaikum dan Selamat Petang

Okey aku takde mase nak bebel2 panjang, just nak cakap kalau ade sesiape yang nak kerje untuk dalam tempoh sementara boley lah APPLY JOB ni okey. Lepas SPM pon okey jer. 
Tengok detail-detail dekat bawah ini.


Department Investments & Strategic Planning (I&SP) 

Admin Assistant – Contract 2 months

SPM/STPM holders, university and college students who are on semester break are invited to apply for this position.

Please find the details as per below: 

Jobs Scope
           ** Documents filing, labeling and cataloging
2     ** Books, magazines and journals shelving in Library
       **Other clerical tasks as may assigned by I&SP department.

Benefits
1)    Monthly salary of RM1,500.00
2)    EPF and Socso

Requirements
1)    Min. SPM qualification or equivalent
2)    Able to communicate in English and Bahasa Malaysia
3)    Preferably candidate who can starts work immediately

Tenure:
2 months’ contract subject to renewal


If you have one to recommend, kindly contact HRA for an interview arrangement or the candidates can email to career@fimm.com.my.


FEDERATION OF INVESTMENT MANAGERS MALAYSIA
19-07-3, 7th Floor, PNB Damansara, No. 19 Lorong Dungun
Damansara Heights, 50490 Kuala Lumpur, Malaysia
T : 603 2093 2600   F : 603 2093 2700

Pavlova

Assalamualaikum dan Selamat Petang 

Sebulan sekali update blog, Dulu tiap minggu sekarang kejap ade dan takde jer kan. Hehe .. Series aku pun tak de mase nak menulis sejak dari raya lagi. Konon nak update pasal raya last2 raya dah abes pun tak update2 lagi. Citer lame takyah lah kan. Nak jengah blog orang pun tak de mase sgt. 

Okey kali ni nak update entry masakan pula. Kita berbakery okey. Aku takpernah nak buat bake2 nih sgt cume nak buat pavlova ni tetibe jer weh .. Series engat susah lah sgt kan, last2 tak susah pun lah. Tutup mata jer .. hehe .. 

Resipi dari blog CIK EPAL dan yang mengajar "Dyla Korpal", die kate nak resign dr buat bende ni, konon ah. hahaha ..

Bahan - Bahan : 

1. 4 Biji Telur (Gred A - Amik putih telur sahaja), Gred A besar sikit. Kalau amik B or C nanti mybe kene double kan lah. 
2. 1 Sudu Besar Tepung Jagung.
3.  1/4 Cawan Gula Halus 
4. 1 Sudu Teh Cuka Makan 
5. 1 Sudu Teh Essen Vanilla 
6. Topping Whipping Cream


Hiasan : Buah Kiwi dan Strawberry 

Cara - Cara nak buat "Whipping Cream" :

1. Whipping Cream tu beli dekat kedai bakery senang sikit, macam2 pilihan ada dan murah berbanding supermarket. Beli yang dah siap dengan gula, kalau takde gula pun boley pakai cume nanti mase nak buat tu kene tambahkan sedikit gula. 

2. Masukan Setengah Cawan (Cawan Teh) Whipping Cream dan pukul sampai kembang dan sampai dia jadi betul2 macam cream.
(Nak cepat lajukan mixer tu)

3. Sementara nak buat "Meringue" tu, Whipping Cream tu masukan dalam peti sejuk biar die sejuk baru sedap sikit.

Cara - Cara nak buat "Meringue" :

1. Masukkan telur kedalam mixer (guna stand mixer cepat sikit) kalau guna hand mixer berjam ah kan .. Kelajuan mixer dalam sederhana dan pukul sampai ade buih. 

2. Dah nampak buih tu, masuk gula sedikit demi sedikit sambil rasa2 lah okey kan takot manis pula, tepung jagung, essen vanilla dan cuka makan. Pukul sampai "Meringue" dia jadi macam ala2 marshamellow sikit (boleh rujuk gambar dekat blog CIK EPAL

3. Dah jadi macam marshamellow tu amik spatula then letak dekat atas tempat alas cake tu. Panaskan Oven dengan Suhu 150c, 15 Minit. Then turunkan suhu 130c dan bakar selama 1jam (Mengikut oven masing-masing) *Agak2 nak tahu dah masak or tak, ade lidi kecik cucuk jer tengok kalau melekat tak masak lg, kalau xmelekat dah masak lah tu.

4. Lepas dah masak, pavlova tu biarkan sejuk dulu. Lepas dah sejuk, korang boley lah sapu whipping cream tu guna spatula dekat meringue then jangan lupe letak buah-buah kiwi dan strawberry okey. Siap dan hidangkan lah okey. 



Selamat Mencuba :) 

**Kalau nak buat dalam cup, dalam 12 biji cup boley dapat. Kalau nak buat satu, Sebiji kecil macam dalam gambar diatas ni.


Konvokesyen PSIS ke - 8

Assalamualaikum dan Selamat Malam 


Actually majlis ni dah lebih sebulan berlalu, tapi dek kerana aku agak tidak senang untuk menaip dan berblog nih aku tangguhkan byk entry nak di ceritakan. Yee busy lah sangat kan, Ehh aku kan "Perempuan Berkerjaya" hahaha perahsan ! 

Alhamdulillah syukur akhirnya aku menamatkan juga pengajian aku di Politeknik Sultan Idris Shah, Sabak Bernam yang diiktiraf MQA dalam Jurusan Diploma Teknologi Maklumat (Pengaturcaraan) .. maaf bukan nak bangga, tapi aku nk ckp sikit. Kalau korang nak study mane2 Universiti sama ada yang Swasta ataupun Kolej pastikan sijil korang diiktiraf MQA okey. Senang nanti kalau nak dapat kerja lagi2 kemudahan kerja di sektor kerajaan. Sepanjang aku dekat negeri orang nih kan 
(*mcm duduk kat benua hujung dunia jer .. ) byk benda yang aku belajar, jumpa kawan baru, skandal baru, bf baru, mcm2 lagi .. hehehe .. *Bf dan Skandal tu tipu jer. Kita nak belajar kan jangan gatal nak bercinta sangat okey, FOKUS !

*Terima Kasih dan berkat doa dari Parents, Lecturer, kita tak mungkin dapat menghabiskan pengajian selama 3 Tahun ini. Series kau engat senang ker nak tunggu 3 Tahun tu ? Banyak tau cabaran, lagi2 cabaran berhadapan dengan pelbagai karenah pensyarah di Poli nih, Tp takpe mereka buat macam tu untuk kita juga kan. 

Okey aku rase tu jer lah cerita die kot. Nak cerita panjang2 nanti korang bosan kan, so bawah ni ade lah sikit2 Picture Konvo kitorg dan Pic Studio & Stage sekali. Tak banyak sangat gambar, kecewa bila takdapat nak bergambar dengan budak kelas, hanya yang mane jumpe jer dapat =='

POLITEKNIK SULTAN IDRIS SHAH, SABAK BERNAM 
KONVOKESYEN PSIS KE - 8 
3-4 JULAI 2013


*SEDIH sebab BEREMPAT JER YANG KONVO sepatutnya BERENAM :(








* Sebelah tu Adilah a.k.a Dyla Korpal. Search lah twitter ker Fb tau. hehe .. Kawan dari 
sekolah menengah sampailah kitorang graduate same-same. Ini semua kebetulan saje.


Gambar Dari atas Pentas dan Studio 

Gambar : Foto SZ


MY FAMILY 





Proton Suprima S

Assalamualaikum

Selamat Petang, Okey mood aku taknak buat kerje sebab esok "PC" aku kene bagi dekat
"New Staff" Yelah staff baru pangkat "AM" kan so terpaksalah aku merelakan walaupun dalam hati ni dh remuk sangat tau ==' Mulai esok sure aku kene buat kerje "Manual" lepas tu mati kutu taktau nak buat ape. *Takboley kerje kalau takde PC tau

Tahu tak Proton nak keluarkan lagi model kereta yang baru "Proton Suprima S" Ye sebelum ni mane pernah dengar sokeylah, bagi yang tak pernah dengar macam aku ni memang rase nak tahu sangat2 kan. Aku usha2 dekat satu berita ni pasal kereta Proton ni nampak macam hebat, design dia boley tahan "Smart" tapi dalaman die tak tahulah macam mane kan. Yang pasti anggaran harga die dlm "70k+ mcm tulah" Boley tahan kan. *Baru engat nak target beli, skali tengok harge tercekik pulok.
Kalau nak tahu lebih lanjut baca lah dekat sini ye => KeretaMoto.Com


Gambar dari KeretaMoto.Com

REVIEW : Percy Jackson - Sea Of Monsters

Assalamualaikum dan Selamat Petang 

Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin kepada pembaca blog :) Raya tahun ni okey ke tak okey ? Raya taun ni aku macam biasa okey dan bersederhana, tapi tu lah setiap kali kalau balik melaka ker, xkire lah raya atau bukan raye. Orangnye memanjang jer tak lekat kat rumah nak borak2 nak nenek ker ape, ade jer projek merayau2 dengan cousin die tu. hehe 

Balik kampung aku memang takde mase nak ber'blog, facebook ker twitter atau insta2 nih .. Memang mase tu kali ni byk abes berjalan kesane kemari. So, ni aku bru smpai KL aleh2 masuk bilik terus on lappy dengan barang2 masih fresh lg dlm beg. haha .. Mujurlah esok aku cuti extra lagi, Rabu bru start keje. Takley cuti lelame, kang nanti gaji aku kene potong. Sedey tau. Meh lah bg aku duet raye. hehe ..

Okey kali ni aku nk buat review filem "Percy Jackson" :

  • Durasi masa dalam 1jam 30minit jer, cerita ni tak lame. Tapi jalan penceritaan die buat kita rase lame. *bagi aku lah
  • Kesinambungan dari Part yang dulu, korang rase takde ke sambungan lepas citer ni ? Haa semestinye ade okey. 
  • Permulaan penceritaan menggambarkan masa mereka zaman kanak2 macam mane kawan baik mereka "Thalia" menyelamatkan kawan2 die semasa mereka dikejar oleh kaum "Cylop"
  • Thalia terbunuh dan mayat die menjadi pokok ajaib untuk menjaga keselamatan kem itu.
  • Part Percy dan Clarrise dalam game "menara halangan" memang best, buat fear factor macam tu baru thrill tau. 
  • Kemudian munculnye adik kandung percy "Tysons dr kaum cylops". Annabeth tak suka dengan tyson sebab die kaum cylops yang membunuh kawan baik mereka "Thalia"
  • Tyson (bermata satu) ngeri pula tp not bad lah, hehehe .. Kelakar pun ade.
  • Luke kawan baik mereka mengkhianat mereka apabila die telah meracunkan pokok ajaib dan melepaskan seekor lembu jantan yang ganas untuk membunuh percy dan memusnahkan kem tersebut. 
  • Untuk memulihkan balik pokok ajaib, mereka terpaksa mencari bulu emas biri2 yang terletak di kawasan gua yang dijaga oleh "Cylop" Percy dan Luke berebut utk mendapatkan bulu emas itu. 
  • Akhir penceritaan mesti korg rase sedih sebab Tyson tu mati demi menyelamatkan abang die "percy", Cerita macam ini memang ade emosi even takbyk pun ade lah gak part2 terselit kan. Tapi betul ker tyson tu mati ? Hehehe, kenalah tengok okey :)
  • Berjaya atau tidak mereka mendapatkan bulu emas biri2 tu, dan boley ker bulu itu memulihkan semula Pokok Ajaib tu, kenelah tengok kan. Disebalik ending ade kisah yang mengejutkan juga. hehe .. 
  • Cerita ini aku sarankan korang tengok biasa je, Tak payah tengok 3D sebab tak banyak effect die yang best. 
  • Rating yang aku bagi cume 3.6/5 sahaja :) *Dah 3 Kali aku tengok "The Conjuring" dekat online movie. hehe .. 
*Next Movie : R.I.P 




REVIEW : The Conjuring

Assalamualaikum dan Selamat Tengah Malam


Okey, tinggal lagi berape hari jer ramadhan akan meninggalkan kita. Seronoklah bebudak ni dah nak dekat raya kan. Nak duet raya ler tu .. haha .. Sedey tau, tahun ni gua dah besar dah kerja takde lagi duet raya. Cume nak bagi duet raya kat bebudak tak kot. Maklumlah kerje aku masih xtetap lagi. Maaf ye bebudak. Hehe ..

Okey2 taknak buang mase, aku nak buat REVIEW satu filem horror "THE CONJURING" gile sampai satu panggung menjerit. Lagi2 geng2 parya nih, haishh menyampah nak tengok pun xsenang tau sibuk nak takotkan dengan jeritan suara jantan die tuh ==' 

The Conjuring :


  • Durasi filem ni dalam 2jam. Permulaan cerita yang menarik. Pastikan korang alert sikit kalau ade tahun2 yang menggambarkan tentang kisah cerita itu. Selalu dekat bawah die letak word tu kan, mybe korg xperasan and korang engat tu citer ala2 "oldschool" pula kan. 
  • Kisah die apabila sebuah keluarga yang mempunyai 5orang anak perempuan berpindah ke rumah baru yang pendalaman sangat, dalam kisah disebalik rumah yang cantik dan dijual dgn harga yang murah, memang byk kisah die tau. 
  • Kejadian pertama berlaku bila anjing mereka "Saydee" taknak jejak ke rumah baru mereka, haiwan selalu bende2 macam ni die boley tahu kan. Then keesokan hari tu anjing tu mati. 
  • Selepas kematian anjing, badan carolyn (ibu kpd 5org anak) lebam2 katanye kekurangan zat besi, padahal bende tu yang buat.
  • Part paling seram diorang main sorok2. Clap, Clap, Clap (tepuk tangan) Game ni dipanggil " hide-and-clap". Lepas tu ade suara berbisik "Adakah awak mahu bermain sorok2 sambil tepuk tangan dgn saya" .. Okey part tu nanti mase dekat bilik bawah tanah. Haa series korang jerit jer lah okey. 
  • Cindy pula asyik mengigau sambil berjalan then hentak2 kepala dekat almari seram tu. Haa part tu pun sure korang akan jerit. Senang citer byk part korang akan terkejut dan menjerit. 
  • Setiap malam ade jer yang kene kacau. Paling seram PATUNG ANABELLE besar die macam budak 3-4 tahun kot, rasenyelah. hehehe .. Sumpah seram abes weh. Tak tido malam aku rase tau. *ni pun aku menaip dh meremang bulu roma aku.
  • Masa carolyn tu kene rasuk suara2 garau die memang seram abes. Dah tu buat aksi exorcism tau
  • Banyak part2 yang seram dan mengejutkan. Dan rating untuk cerita ni pun tinggi kan no wonderlah ramai komen yang best2 dan that's whylah aku pun terperangkap nak pergi tengok. Tak rugi tengok cerita ni, rase nak tengok lagi sekali. 
  • Aku bagi 4.5/5 bintang. Dalam penceritaan ade juga cacat celanye kan. Hehe .. Click sini untuk mengetahui lebih detail lagi Sinopsis The Conjuring 
***Sampai disini sahaja, Assalamualaikum dan Selamat Bersahur okey. 
Next Movie, Percy Jacksons :)

Makanan yang mampu melegakan perut meragam

Assalamualaikum dan Selamat Pagi 

Okey hari ni just nak share entry tentang "Perut Meragam"
Rasenye korang mesti tak selesa kan bile perut korang meragam lagi2 time bile kita nak keluarlah ape lah kan, Yee macam aku juga, asal nak keluar jer buat hal tapi aku xlah teruk sangat. Macam ada orang tu kan die kalau keluar ngan aku mesti perut sakit lah, apelah, stress tau kene cari toilet lagi2 bile tgh shooping hari tu, masa tu lah nak cari toilet. Haishh .. 

Macam mane nak atasi ? Jom tengok bawah ni =>

Teh Chamomile
Teh Chamomile yang mengandungi enzim anti – radang yang dapat melegakan ketidak selesaan perut anda. Amalkan pengambilan ketika sakit perut di kala pagi.

Teh Halia 
Halia yang mengandungi enzim anti –radang dan juga bahan aktif gingerol berkuasa untuk menenangkan perut yang sakit akibat masalah sistem perncernaan. Hiriskan halia dan rebuskan bersama air selama beberapa minit sebelum minum. Halia juga dapat membantu menghilangkan rasa loya. 

Lemon 
Buah Lemon merupakan bahan serba guna. Anda cuma perlu perahkan sedikit lemon ke dalam air suam dan minum. Selain melegakan sakit perut, ia juga membuang toksik dalam badan. 

Cuka Epal 
Campurkan 2 – 3 sudu besar cuka epal ke dalam minuman anda tak kira sejuk atau panas, ia dapat menenangkan perut meragam. 

Air Kelapa 
Air kelapa memang sedap di minum ketika cuaca panas terik. Untuk pengetahuan anda, kandungan potassium dan Vitamin C dalam air kelapa mampu memberikan rasa lega ketika perut meragam. 

Yogurt
Yogurt memang sering dikaitkan dengan kesihatan perut. Ini kerana bahan probiotik aktif yang terkandung dalam yogurt tersebut mampu melegakan sakit perut. 

Makanan berkanji 
Makanan berkanji seperti nasi, kentang dan oat akan membantu melindungi usus perut daripada asid percernaan. Makanan ini tidak akan merangsang asid Reflux dan cepat di hadam. 

Elakkan makanan yang mengandungi gluten seperti gandum dan jagung. Kurangkan juga pengambilan gula terutamanya gula tiruan yang terkandung dalam minuman bikarbonat. 

Elakkan juga sayuran seperti kekacang, brokoli, dan kobis bunga. Gas yang terkandung dalam sayuran ini akan membuatkan perut anda kejang dan kembung.

Sumber Yahoo.com

1ST GIVEAWAY FOR KPOPERS BY ARINA & AIREEN


*KLIK PADA BANNER*



1st Giveaway for KPOPERS by Arina & Aireen

Jemput join 
SENARAI HADIAH YANG GEMPAK !
  • Hadiah Misteri X 1 by Tampawan *TOP REFFERAL*
  • Kpop Random Pre-love Album X 10 by Wu Hyun Won
  • Kpop T-Shirt X 1 by Kpop Store
  • Kpop Exo T-shirt X 1 by Sheidahruslan Kpop Shop
  • Kpop Exo Ring X 1 by Shiedahruslan Kpop Shop
  • Kpop GD Papaer Bag X 3 by KpopShop
  • Jam Comel X 1 by Areena
  • Cekak X 1 by Warnawarni Craft
  • HP Strap X 1 by Warnawarni Craft
  • Keychain X 1 by Alya
  • Button Badge X 3 by FD
  • Tote Bag X 1 by Summer Craft
  • Cotton Wallet X 1 by Summer Craft
  • Wedges X 1 by Dedeq
  • Notebook Hello Kitty X 2 by Alya
  • Running Man Keychain X 1 by Nana Ameer
  • Keychain X 1 by Tampawan
  • Book Clip X 1 by R.Rainbow
  • Sheseido Black Mask X 1 by R.Rainbow
  • HP Strap (Pilihan Sendiri) X 4 by Eymasu 
  • Topup RM 5 X 1 by Amira
  • Topup RM 5 X 1 by Aireen
  • Topup RM 5 X 1 by Cik Chenta
  • Topup RM 5 X 2 by Cik Baby
  • Topup Celcom RM 5 X 2 by Ummi
  • Topup RM 5 X 3 by Rahimah

SILA FOLLOW DAN LIKE SEMUA SPONSOR !

                 

  

 | ARINA | UMMI | AMIRA | NAJIHAH | CIK CHENTA | SUMMER CRAFT | NANA | AIREEN | AREENA | TAMPAWAN | RAINBOW | RAINBOW II | EYMASU |

KLIK SEMUA EARNING !
 ,  ,  ,  dan 
*Klik pada icon, tunggu sampai habis loading*

SHARE SALAH SATU ALBUM DAN ADD

Wu Hyun Won Share Album
Arina nanana HANYA ADD/FOLLOW
Rahimah HANYA ADD/FOLLOW
Syahirah HANYA ADD/FOLLOW
Sheidahruslan HANYA ADD/FOLLOW
So tunggu apa lagi ? JOM JOIN !
KLIK PADA BANNER JIKA NAK JOIN

Segmen Simple Giler By Anis



KLIK BANNER

Tarikh : 25.07.2013 - 24.08.2013

Segmen simple giler dianjurkan oleh www.anisforeveralone.com dan disponsor oleh LS DESIGN , Atie Atiqah , Nasha Ridzuan , Najihah , Norhaziqah , Chocolate AM & The great Little Summer


Segmen ni simple je , Hanya follow , Like , Share & Menang hadiah menarik . 

Jom join :)

28 Hadiah menanti korang !!

Simple Segment by Fatin Diana


Click Banner Untuk Join :)

Hadiah => Button Badge No. 2

Good Luck :)



RAMADHAN SHORT SEGMEN BY SYIERA


Click Banner Untuk Join ;)

Saya Tag Awak : 







Mini Giveaway by Nurin Airee


KLIK BANNER UNTUK JOIN


Giveaway ini dianjurkan oleh Nurin Aireen dan ditaja oleh para sponsor hebat iaitu Mizna Online ShopSiti Nur TampawanSyiera FirdausFatin DianaHouse of WNS, Alyaa NajlaaNur FarahudaNur RahimahElih JapaharCik Hawa SD, Areena dan Anis Amira

25 PEMENANG DICARI. MUNGKINKAH ANDA YANG BERTUAH? TUNGGU APA LAGI? JOM MERIAHKAN GA NI!

TERJAH HADIAH KAT SINI
2x BLOUSE UNTUK 2 TOP REFERRAL!!



Tarikh mula : 28/7/13
Tarikh tamat : 3/8/13 *seminggu sahaja*
Pengumuman pemenang : 4/8/13

Giveaway Rekaan Sendiri By Eymasu



Click Banner untuk sertai :)




1 Week Duo Raya Giveaway


Assalamualaikum dan Selamat Tengahari


Click Banner untuk Sertai ! 



1st Giveaway for Novelis by Arinaazman


Assalamualaikum dan Selamat Petang

Jemput join & KLIK SINI
Kelebihan jika join :)

  Dapat hadiah yang lumayan
  Dapat berkenalan dengan bloggers lain
  Dapat menambahkan pengetahuan AM

Hadiah untuk pemenang (jika join) :
  •   Novel cinta yang sweet  X 2
  •   Pin tudung reben X 1 by Hathirah *
  •   Keychain Domo X 1 LillyLoli
  •   Review Blog X 2 (1month)  by IraSyiqin
  •   Fully Edit blog X 2  by Tehaa
  •   Bloglist X 5 by Niki
  •   T-Shirt Superman X 1 by Namie
  •   Topup RM 5 X 3 by Arifah, Mariam
  •   Felt Bookmark X 1 by Syaqira
  •   Felt Keychain name X 2 by Kakyonk *
  •   Doodle comel X 3 by CikAmal
  •   Love Keychain X 3 by A&D Kraf
  •   Keychain X 2 by Atiqah
  •   Hello kitty notebook X 1 by Nasha
  •   Timeline cover photo X 1 by Hawa
  •   Kpop Bookmark X 5 by Nafaaa **
  •   Topup RM 5 X 2 by Fariza
  •   Tudung bawal X 1 by Arina (Me)
Hadiah menarik akan bertambah jika ramai yg join :)
So, good luck kepada yang join.
Yang tak join lagi ~ Jom join ramai-ramai !

GA Ramadhan Raya by Emas Putih



Click Banner



Hadiah

Top Referral - RM50
84 Hadiah untuk dimenangi

Tarikh Mula 10 Julai 2013- 24 Julai 2013 (11:59pm)






 

Copyright © 2013 Reserved to Teqah Khaire
Design by Cik Kumbang