Makanan yang mampu melegakan perut meragam

Assalamualaikum dan Selamat Pagi 

Okey hari ni just nak share entry tentang "Perut Meragam"
Rasenye korang mesti tak selesa kan bile perut korang meragam lagi2 time bile kita nak keluarlah ape lah kan, Yee macam aku juga, asal nak keluar jer buat hal tapi aku xlah teruk sangat. Macam ada orang tu kan die kalau keluar ngan aku mesti perut sakit lah, apelah, stress tau kene cari toilet lagi2 bile tgh shooping hari tu, masa tu lah nak cari toilet. Haishh .. 

Macam mane nak atasi ? Jom tengok bawah ni =>

Teh Chamomile
Teh Chamomile yang mengandungi enzim anti – radang yang dapat melegakan ketidak selesaan perut anda. Amalkan pengambilan ketika sakit perut di kala pagi.

Teh Halia 
Halia yang mengandungi enzim anti –radang dan juga bahan aktif gingerol berkuasa untuk menenangkan perut yang sakit akibat masalah sistem perncernaan. Hiriskan halia dan rebuskan bersama air selama beberapa minit sebelum minum. Halia juga dapat membantu menghilangkan rasa loya. 

Lemon 
Buah Lemon merupakan bahan serba guna. Anda cuma perlu perahkan sedikit lemon ke dalam air suam dan minum. Selain melegakan sakit perut, ia juga membuang toksik dalam badan. 

Cuka Epal 
Campurkan 2 – 3 sudu besar cuka epal ke dalam minuman anda tak kira sejuk atau panas, ia dapat menenangkan perut meragam. 

Air Kelapa 
Air kelapa memang sedap di minum ketika cuaca panas terik. Untuk pengetahuan anda, kandungan potassium dan Vitamin C dalam air kelapa mampu memberikan rasa lega ketika perut meragam. 

Yogurt
Yogurt memang sering dikaitkan dengan kesihatan perut. Ini kerana bahan probiotik aktif yang terkandung dalam yogurt tersebut mampu melegakan sakit perut. 

Makanan berkanji 
Makanan berkanji seperti nasi, kentang dan oat akan membantu melindungi usus perut daripada asid percernaan. Makanan ini tidak akan merangsang asid Reflux dan cepat di hadam. 

Elakkan makanan yang mengandungi gluten seperti gandum dan jagung. Kurangkan juga pengambilan gula terutamanya gula tiruan yang terkandung dalam minuman bikarbonat. 

Elakkan juga sayuran seperti kekacang, brokoli, dan kobis bunga. Gas yang terkandung dalam sayuran ini akan membuatkan perut anda kejang dan kembung.

Sumber Yahoo.com

1ST GIVEAWAY FOR KPOPERS BY ARINA & AIREEN


*KLIK PADA BANNER*



1st Giveaway for KPOPERS by Arina & Aireen

Jemput join 
SENARAI HADIAH YANG GEMPAK !
  • Hadiah Misteri X 1 by Tampawan *TOP REFFERAL*
  • Kpop Random Pre-love Album X 10 by Wu Hyun Won
  • Kpop T-Shirt X 1 by Kpop Store
  • Kpop Exo T-shirt X 1 by Sheidahruslan Kpop Shop
  • Kpop Exo Ring X 1 by Shiedahruslan Kpop Shop
  • Kpop GD Papaer Bag X 3 by KpopShop
  • Jam Comel X 1 by Areena
  • Cekak X 1 by Warnawarni Craft
  • HP Strap X 1 by Warnawarni Craft
  • Keychain X 1 by Alya
  • Button Badge X 3 by FD
  • Tote Bag X 1 by Summer Craft
  • Cotton Wallet X 1 by Summer Craft
  • Wedges X 1 by Dedeq
  • Notebook Hello Kitty X 2 by Alya
  • Running Man Keychain X 1 by Nana Ameer
  • Keychain X 1 by Tampawan
  • Book Clip X 1 by R.Rainbow
  • Sheseido Black Mask X 1 by R.Rainbow
  • HP Strap (Pilihan Sendiri) X 4 by Eymasu 
  • Topup RM 5 X 1 by Amira
  • Topup RM 5 X 1 by Aireen
  • Topup RM 5 X 1 by Cik Chenta
  • Topup RM 5 X 2 by Cik Baby
  • Topup Celcom RM 5 X 2 by Ummi
  • Topup RM 5 X 3 by Rahimah

SILA FOLLOW DAN LIKE SEMUA SPONSOR !

                 

  

 | ARINA | UMMI | AMIRA | NAJIHAH | CIK CHENTA | SUMMER CRAFT | NANA | AIREEN | AREENA | TAMPAWAN | RAINBOW | RAINBOW II | EYMASU |

KLIK SEMUA EARNING !
 ,  ,  ,  dan 
*Klik pada icon, tunggu sampai habis loading*

SHARE SALAH SATU ALBUM DAN ADD

Wu Hyun Won Share Album
Arina nanana HANYA ADD/FOLLOW
Rahimah HANYA ADD/FOLLOW
Syahirah HANYA ADD/FOLLOW
Sheidahruslan HANYA ADD/FOLLOW
So tunggu apa lagi ? JOM JOIN !
KLIK PADA BANNER JIKA NAK JOIN

Segmen Simple Giler By Anis



KLIK BANNER

Tarikh : 25.07.2013 - 24.08.2013

Segmen simple giler dianjurkan oleh www.anisforeveralone.com dan disponsor oleh LS DESIGN , Atie Atiqah , Nasha Ridzuan , Najihah , Norhaziqah , Chocolate AM & The great Little Summer


Segmen ni simple je , Hanya follow , Like , Share & Menang hadiah menarik . 

Jom join :)

28 Hadiah menanti korang !!

Simple Segment by Fatin Diana


Click Banner Untuk Join :)

Hadiah => Button Badge No. 2

Good Luck :)



RAMADHAN SHORT SEGMEN BY SYIERA


Click Banner Untuk Join ;)

Saya Tag Awak : 







Mini Giveaway by Nurin Airee


KLIK BANNER UNTUK JOIN


Giveaway ini dianjurkan oleh Nurin Aireen dan ditaja oleh para sponsor hebat iaitu Mizna Online ShopSiti Nur TampawanSyiera FirdausFatin DianaHouse of WNS, Alyaa NajlaaNur FarahudaNur RahimahElih JapaharCik Hawa SD, Areena dan Anis Amira

25 PEMENANG DICARI. MUNGKINKAH ANDA YANG BERTUAH? TUNGGU APA LAGI? JOM MERIAHKAN GA NI!

TERJAH HADIAH KAT SINI
2x BLOUSE UNTUK 2 TOP REFERRAL!!



Tarikh mula : 28/7/13
Tarikh tamat : 3/8/13 *seminggu sahaja*
Pengumuman pemenang : 4/8/13

Giveaway Rekaan Sendiri By Eymasu



Click Banner untuk sertai :)




1 Week Duo Raya Giveaway


Assalamualaikum dan Selamat Tengahari


Click Banner untuk Sertai ! 



1st Giveaway for Novelis by Arinaazman


Assalamualaikum dan Selamat Petang

Jemput join & KLIK SINI
Kelebihan jika join :)

  Dapat hadiah yang lumayan
  Dapat berkenalan dengan bloggers lain
  Dapat menambahkan pengetahuan AM

Hadiah untuk pemenang (jika join) :
  •   Novel cinta yang sweet  X 2
  •   Pin tudung reben X 1 by Hathirah *
  •   Keychain Domo X 1 LillyLoli
  •   Review Blog X 2 (1month)  by IraSyiqin
  •   Fully Edit blog X 2  by Tehaa
  •   Bloglist X 5 by Niki
  •   T-Shirt Superman X 1 by Namie
  •   Topup RM 5 X 3 by Arifah, Mariam
  •   Felt Bookmark X 1 by Syaqira
  •   Felt Keychain name X 2 by Kakyonk *
  •   Doodle comel X 3 by CikAmal
  •   Love Keychain X 3 by A&D Kraf
  •   Keychain X 2 by Atiqah
  •   Hello kitty notebook X 1 by Nasha
  •   Timeline cover photo X 1 by Hawa
  •   Kpop Bookmark X 5 by Nafaaa **
  •   Topup RM 5 X 2 by Fariza
  •   Tudung bawal X 1 by Arina (Me)
Hadiah menarik akan bertambah jika ramai yg join :)
So, good luck kepada yang join.
Yang tak join lagi ~ Jom join ramai-ramai !

GA Ramadhan Raya by Emas Putih



Click Banner



Hadiah

Top Referral - RM50
84 Hadiah untuk dimenangi

Tarikh Mula 10 Julai 2013- 24 Julai 2013 (11:59pm)






Topup Giveaway by Nur Nabilah


Assalamualaikum
Topup Giveaway by Nur Nabilah

Klik banner untuk join!!

Topup giveaway ini dianjurkan oleh Nur Nabilah. Hadiah-hadiah disponsor oleh Najihah , Izyan , Asma , Najwa , Na'na , Adila , Amalyna , Hidayah , Ezzatie , Ryna , Ierah dan Wawa. Sebanyak 19 topup yang bernilai RM113 kesemuanya untuk dimenangi!! Jom join giveaway ini.

Saya Pengguna Digi :)

Giveaway Gempak Raya 2013



ADA 43 PEMENANG YANG BERTUAH !!

Hadiah - Hadiah Menarik :

1- Skirt Stylista
2- Cursor Bertema
3- Top
4 - Dress
5- Topup RM5
6- Novel Adam Dan Hawa
7- Pretty Little Badge
8- Instant Hijab 
9- Bag
10 - Tudung/Shawl
11- Tudung Nur Kasih
12- Earring
13- Nano white infinity trial cream
14 - Perfume
15- Shawl + Inner
16 - Hair Ribbon Clips
17- Gelang
18- Shawl
19-Topup RM5

Giveaway Rahmatnya Ramadhan part 2 by Mohd Zuhri


Ada yang nak join? meh tengok apa syaratnya .. 
Click Banner dibawah =>






Big Ramadhan Giveaway



Assalamualaikum dan Selamat Tengahari :)



Click Banner Untuk Join GA dari Tampawan






MINI GA RAMADHAN by DEDEQ



alhamdulillah .. sejak jadi peniaga on9 ni . rezeki melimpah-limpah .. syukur alhamdulillah .. hehe ..


jadi .. dedeq nak ambil kesempatan ni nak buat MINI GA RAMADHAN .. harap sambutan memuaskan .. al-maklumla . dedeq tak femes . hehe .. uhuk sedih .. kihkih ..

Syarat-syarat wajib

1) Buat entry yang bertajuk MINI GA RAMADHAN by DEDEQ

2) Copypaste coding entry MINI GA kat bawah dan paste kan ke ruangan html post

CODINGENTRY

3) LIKE page NAMIE mini SHOP

4) KLIK iklan ni (loading sampai habis)
5) Follow blog dedeq

Hadiah

1) Jubah lace diamond untuk TOP REFERRAL x 1



2) Tudung bawal untuk orang PERTAMA join x 1



3) Brooch untuk orang TERAKHIR join x 1



4) Kad raya limited by dedeq untuk yang BERTUAH x 15


Tarikh mula 18/7 - 26/7/13 (11.59 malam)


Segmen Jom Pilih Hadiah Raya!




Click Banner diatas untuk Join




Tamat 24/7/2013 *10 hari sahaja*

FOLLOW



Pilihan Hadiah Saya ialah : Duit Raya dan Dress

PRE RAYA GIVEAWAY BY ADAM FAIZ



Pre Raya GiveAway By Adam Faiz bermula pada hari ini,22 Julai 2013,iaitu tepat  jam 12.00 malam sehingga 12.00 malam,30 Julai 2013.Semua Dijemput join.

Syarat-syaratnya:
  1. Terbuka kepada semua blogger yang bermastautin di Malaysia sahaja
  2. Follow blog Adam Faiz,Add Google+AdamFaiz dan Like fanpage di sidebar
  3. Klik semua simbol-simbol ini sehinggah habis loading : ❤❤❤❤
  4. Wajib follow blog,like fanpage,dan klik iklan para sponsor
  5. Buat entri yang bertajuk "Pre Raya GiveAway By Adam Faiz"
  6. Copy Coding yang disediakan dan paste ke dalam ruangan HTML dan Publish entri
  7. Tinggalkan URL entri anda ke ruangan komen entri ini sahaja
Senarai Sponsor:
  1. TGLSC| Follow blog| like:
  2. LD| Follow blog|like:
  3. STL| Follow blog|Like:
  4. SG|Follow blog| Klik iklan: | Like:
  5. DNT|Like:
  6. NFHBG|Like:
  7. CAM|Like:
Senarai Hadiah:
  1. 1x Dress Tajaan NFHBG
  2. 1x Blouse Tajaan NFHBG
  3. 1x fishtail Dress Tajaan DNT
  4. 1x Tudung tajaan DNT
  5. 10x lipstik jenama MAC tajaan DNT
  6. 3x Kuih Raya tajaan DNT
  7. 1x Shawl tajaan SG
  8. 1x Inner Bunga tajaan SG
  9. 1x Shawl Marya tajaan STL
  10. 1x Shawl Safeeya Tajaan STL
  11. 1x Cotton Tote bag tajaan TGLSC
  12. 1x Cotton Wallet Tajaan TGLSC
  13. 2x Pre inked stamp keychain tajaan LD
  14. 2x Oreo Chocolate tajaan CAM
Pemilihan Pemenang:
  1. Peserta yang mematuhi syarat 1 hingga 7 di atas
  2. Top refferal  bakal memenangi Dress tajaan NFHBG
  3. Random.org
JOM SUPPORT ADAM FAIZ,JOIN GIVEAWAY NI DENGAN KLIK BANNER KAT ATAS



I LOVE GIVEAWAY by www.nisakay.com


Assalamualaikum dan Selamat Petang :) 


Berminat untuk menyertai Giveaway oleh Nisa Kay
Mudah sahaja, korang semua cume Click Banner diatas untuk menyertainye :)
Jom lah join reramai okey. 






REVIEW : Pacific Rim

Assalamualaikum dan Selamat Malam 

Selamat berpuasa semua dan selamat menunaikan solat terawikh. Seronok kan dapat berpuasa first ramadhan. Aku awal2 lagi dah bagi lampu merah. Haishhh, ingat nak puasa penuh tahun ni, last2 xdapat pula. Haihhh. 

Okey aku pun dah lame xberblog kan, nak update entry lg, bukan ape macam rase xde ape nak menaip walaupun sbnrnye ade jer nak kongsi cume mybe kemalasan kot. hehe .. Nak update entry konvo pun xlepas2 lagi nih. 
Haaa uolls uolls I dah konvo seminggu sebelum puasa hari tu. Whoahh seronok konvo nih, tp tu lah penat and byk pula pakai duet, padahal politeknik jer .. Aku pun xtau lah duit nih macam air jer kan. Sekejap jer dah kene sedut. 

Filem yang rating die paling tinggi untuk awal julai adalah "Pacific Rim" yeahhh taksangke ramai gak beri komen yang positif tentang citer nih, lame gak aku menanti citer nih but keluar waktu tengah puasa pula. Hmmm .. tapi aku pergi tengok gak cume malam lah, yelah siang2 puasa xdpt makan, hehehe .. 

Pacific Rim :



  • Durasi filem ni dalam 2 Jam macam tu lah. Maaf lah permulaan cerita aku xtahu sebab aku masuk setengah jam lambat atas sb2 tertentu. Tp aku syak permulaan cerita best.
  • Lepas setengah jam aku masuk, aku dah nampak jalan penceritaan dia yang tidak membosankan. 
  • Cerita yang berkisar tentang pertempuran antara robot ciptaan manusia dan raksasa yang hidup dari dasar laut (Kaiju). Actually raksasa tu pun ciptaan si lelaki yang "nerd" tu (Lupe name dia)
  • Demi keselamatan manusia dibumi tu, bekas juruterbang dan pelatih berpasangan bekerjasama untuk melawan raksasa tu. 
  • So, terciptalah satu robot iaitu "Jaegers" yg dipimpin oleh raleigh dan mako. Siapa Raleigh dan Mako ? kene tengok lah okey. Aku paling suke part diorang berlawan, Raleigh tu not bad lah. Kalah dalam citer "Man Of Steel" tau. hehe ..
  • Babak2 aksi yang tidak kurang seperti dalam citer "Transformers" Tapi pertempuran dalam "Pacific Rim" sangat memuaskan, dan taklah membosankan. 
  • Yang "Nerd" tu sangat kelakar. Kalau nak tahu yang mane yang "nerd" korang tengoklah yang macam kelam kabut sikit, haa tu lah die. hahaha .. 
  • Okey nak tahu lebih lanjut tengoklah okey, takpun tunggu movie online keluar pun xpe. At least bila korang baca review aku nih, korang boley decide same ade nak tgk atau tak. 
  • Untuk movie nih 4/5 bintang aku bagi. Aku takboleylah bagi 5/5 kan yelah cerita tu perfect macam mane pun mesti ade gak yg xsempurna kan, so kenelah fair skit :) Tapi kalau aku cakap tak best cerita tu memang aku komen abes woii .. 
  • Aku suggest korang tengok 3D pun okey. Tak rugi. Aku tengok biasa jer sb last minute booking.
Okey dah penghujung cerita, Selamat Malam semua. Thanks kepada orang tu sanggup teman kita tengok cerita ni even dia penat2 balik dr kerje kan. I'm highly appreciate :)
**Next entry mybe "Konvokesyen" Insha'allah


 

Copyright © 2013 Reserved to Teqah Khaire
Design by Cik Kumbang