IMMEDIATE VACANCY!

Assalamualaikum dan Selamat Petang

Okey aku takde mase nak bebel2 panjang, just nak cakap kalau ade sesiape yang nak kerje untuk dalam tempoh sementara boley lah APPLY JOB ni okey. Lepas SPM pon okey jer. 
Tengok detail-detail dekat bawah ini.


Department Investments & Strategic Planning (I&SP) 

Admin Assistant – Contract 2 months

SPM/STPM holders, university and college students who are on semester break are invited to apply for this position.

Please find the details as per below: 

Jobs Scope
           ** Documents filing, labeling and cataloging
2     ** Books, magazines and journals shelving in Library
       **Other clerical tasks as may assigned by I&SP department.

Benefits
1)    Monthly salary of RM1,500.00
2)    EPF and Socso

Requirements
1)    Min. SPM qualification or equivalent
2)    Able to communicate in English and Bahasa Malaysia
3)    Preferably candidate who can starts work immediately

Tenure:
2 months’ contract subject to renewal


If you have one to recommend, kindly contact HRA for an interview arrangement or the candidates can email to career@fimm.com.my.


FEDERATION OF INVESTMENT MANAGERS MALAYSIA
19-07-3, 7th Floor, PNB Damansara, No. 19 Lorong Dungun
Damansara Heights, 50490 Kuala Lumpur, Malaysia
T : 603 2093 2600   F : 603 2093 2700

Pavlova

Assalamualaikum dan Selamat Petang 

Sebulan sekali update blog, Dulu tiap minggu sekarang kejap ade dan takde jer kan. Hehe .. Series aku pun tak de mase nak menulis sejak dari raya lagi. Konon nak update pasal raya last2 raya dah abes pun tak update2 lagi. Citer lame takyah lah kan. Nak jengah blog orang pun tak de mase sgt. 

Okey kali ni nak update entry masakan pula. Kita berbakery okey. Aku takpernah nak buat bake2 nih sgt cume nak buat pavlova ni tetibe jer weh .. Series engat susah lah sgt kan, last2 tak susah pun lah. Tutup mata jer .. hehe .. 

Resipi dari blog CIK EPAL dan yang mengajar "Dyla Korpal", die kate nak resign dr buat bende ni, konon ah. hahaha ..

Bahan - Bahan : 

1. 4 Biji Telur (Gred A - Amik putih telur sahaja), Gred A besar sikit. Kalau amik B or C nanti mybe kene double kan lah. 
2. 1 Sudu Besar Tepung Jagung.
3.  1/4 Cawan Gula Halus 
4. 1 Sudu Teh Cuka Makan 
5. 1 Sudu Teh Essen Vanilla 
6. Topping Whipping Cream


Hiasan : Buah Kiwi dan Strawberry 

Cara - Cara nak buat "Whipping Cream" :

1. Whipping Cream tu beli dekat kedai bakery senang sikit, macam2 pilihan ada dan murah berbanding supermarket. Beli yang dah siap dengan gula, kalau takde gula pun boley pakai cume nanti mase nak buat tu kene tambahkan sedikit gula. 

2. Masukan Setengah Cawan (Cawan Teh) Whipping Cream dan pukul sampai kembang dan sampai dia jadi betul2 macam cream.
(Nak cepat lajukan mixer tu)

3. Sementara nak buat "Meringue" tu, Whipping Cream tu masukan dalam peti sejuk biar die sejuk baru sedap sikit.

Cara - Cara nak buat "Meringue" :

1. Masukkan telur kedalam mixer (guna stand mixer cepat sikit) kalau guna hand mixer berjam ah kan .. Kelajuan mixer dalam sederhana dan pukul sampai ade buih. 

2. Dah nampak buih tu, masuk gula sedikit demi sedikit sambil rasa2 lah okey kan takot manis pula, tepung jagung, essen vanilla dan cuka makan. Pukul sampai "Meringue" dia jadi macam ala2 marshamellow sikit (boleh rujuk gambar dekat blog CIK EPAL

3. Dah jadi macam marshamellow tu amik spatula then letak dekat atas tempat alas cake tu. Panaskan Oven dengan Suhu 150c, 15 Minit. Then turunkan suhu 130c dan bakar selama 1jam (Mengikut oven masing-masing) *Agak2 nak tahu dah masak or tak, ade lidi kecik cucuk jer tengok kalau melekat tak masak lg, kalau xmelekat dah masak lah tu.

4. Lepas dah masak, pavlova tu biarkan sejuk dulu. Lepas dah sejuk, korang boley lah sapu whipping cream tu guna spatula dekat meringue then jangan lupe letak buah-buah kiwi dan strawberry okey. Siap dan hidangkan lah okey. 



Selamat Mencuba :) 

**Kalau nak buat dalam cup, dalam 12 biji cup boley dapat. Kalau nak buat satu, Sebiji kecil macam dalam gambar diatas ni.


 

Copyright © 2013 Reserved to Teqah Khaire
Design by Cik Kumbang